Acasă Actualitate 1 August – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

1 August – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

DISTRIBUIȚI

Este considerată ca fiind una dintre cele mai devastatoare boli ale secolului nostru, afectând milioane de vieți anual. Aproximativ 1,8 milioane de oameni mor din cauza cancerului de plămân, în fiecare an, iar în România sunt diagnosticate anual 12.000 de noi cazuri. Printre factorii de risc major se numără fumatul, poluarea, dar și radonul. Statisticile arată că 8 din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt provocate de fumat.

“Depistarea precoce este cheia supraviețuirii. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient permite începerea unor tratamente mai eficiente și crește considerabil șansele de supraviețuire. Din nefericire, ignorarea unor simptome evidente face ca pacienții să ceară ajutor medical când e prea târziu. De obicei, ajung la noi pentru investigații când boala oncologică este într-un stadiu avansat. Majoritatea pacienților vin cu o suspiciune de boală pulmonară, dar, după investigații amănunțite, constatăm că, din păcate, vorbim de un cancer pulmonar,” spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este atât de răspândit în lume încât, anual, mor mai mulți oameni din cauza cancerului pulmonar decât din cauza cancerului de colon, de sân și de ficat laolaltă.

„În cadrul spitalului nostru funcționează o echipă completă și complexă de diagnosticare a cancerului pulmonar. Din aceasta fac parte pneumologi, medici radiologi, un specialist în anatomopatologie, un medic cu specializare în diagnostic molecular și un genetician medical. Practic, avem toate specialitățile de care are nevoie un pacient venit cu o suspiciune și care necesită un consult interdisciplinar pentru a asigura un diagnostic precis,” spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 Principalele simptome în cazul cancerului pulmonar sunt: tusea persistentă, care se prelungește pentru o perioadă mai lungă de 3 săptămâni, durerea toracică, fie constantă, fie intermitentă în zona pieptului, dificultățile de respirație, expectorațiile cu sânge, răgușeala, pierderea inexplicabilă în greutate, infecțiile respiratorii repetate.

Comentarii

comentarii