Acasă Actualitate 1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2024: 106 ani de la înfăptuirea...

1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2024: 106 ani de la înfăptuirea Marii Uniri și Ziua Națională

DISTRIBUIȚI
Duminică, 1 decembrie 2024, românii sărbătoresc Ziua Națională și 106 ani de la înfăptuirea marii uniri, în  data de 1 decembrie 1918. Ziua de 1 decembrie semnifică împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii de români.
 
Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
 
Primii pași către Marea Unire au fost făcuți la 27 martie 1918, atunci când regiunea Basarabia, care aparținea Rusiei, s-a unit cu România. Românii își doreau din ce în ce mai mult să fie împreună, așa că la 28 noiembrie 1918, Bucovina s-a alăturat României.
 
În anul 1918, chiar la sfârșitul Primului Război Mondial, românii au hotărât că este momentul să se unească și cu celelalte regiuni, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Pe 1 Decembrie, mii de oameni din toate colțurile acestor regiuni s-au adunat la Alba Iulia. 
 
Marea Unire din 1918, actul sublim de voinţă naţională românească, ce a marcat pentru vecie destinul poporului român, a desăvârșit procesul formării statului-națiune România. Această realizare a permis o evoluție accelerată a țării pe calea dezvoltării și a modernizării. Astăzi, ca stat membru al Uniunii Europene, România are șansa de a continua procesul de dezvoltare și modernizare prin participarea la construcția și integrarea europeană.
 
Cu ocazia sărbătoririi Marii Uniri, avem prilejul de a rememora învățămintele istoriei și faptele înaintașilor, de a cinsti memoria celor care s-au jertfit și care au pus bazele României moderne și de a reflecta asupra momentului istoric plenar din 1918, care a consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, respectului reciproc, bunei convieţuiri, deschiderii către dialog, multiculturalismului. 
Marea Unire de la 1918 a conturat României un destin care ne situează în mijlocul marii familii europene. Sărbătorind acest eveniment istoric ne afirmăm identitatea în cadrul unei Europe unite și puternice.
 
Adunarea Națională de la Alba Iulia a fost constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte).
 
Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari.

Comentarii

comentarii