Acasă Eveniment 1 Decembrie gri…

1 Decembrie gri…

DISTRIBUIȚI

Dimineaţa zilei de 1 Decembrie a fost tare ploioasă la Timişoara. Străzile gri şi goale făceau această zi să fie mohorâtă, deşi era una de sărbătoare – Ziua Naţională a României. Mulţi timişoreni au preferat să stea în case de ziua ţării lor. Majoritatea au şi căldură… deci nu au văzut prea multe motive pentru care să iasă afară din locuinţe, în ziua lor liberă. Pe stradă erau maşini răzleţe, noile autobuze cu burduf şi poliţiştii. „Domnule poliţist… uitaţi cum a trecut această maşină pe trecere şi eu eram pe verde ca pieton”. „Ei, se mai întâmplă”, spune poliţistul. „Noi să fim sănătoşi”, vorba aia… Ploaie multă şi stropi mici care parcă îţi intrau în oase. Oficialităţile locale şi judeţene au venit în Parcul Central să depună coroane. Reprezentanţii partidelor au venit şi ei. Veteranii, preoţii, militarii şi alţi timişoreni au venit să se uite la ceremonie. Eroii au fost cinstiţi prin depunerea de coroane de reprezentaţii multor instituţii şi organizaţii din Timişoara. Toţi stând afară pe o ploaie rece şi pătrunzătoare. Nu o ploaie îi demoralizează pe oameni, ci mai degrabă tăierile salariale şi taxele care-i împovărează. Mai mult acestea au făcut ziua de 1 Decembrie gri. Ploaia numai i-a mai dat puţină culoare…

Autobuze, concerte, târg şi iluminat festiv

După depunerile de coroane, ceremonia religioasă şi defilările militare din Parcul Central, ţărăniştii au depus coroane şi la bustul din Piaţa Victoriei al lui Ferdinand I, iar liberalii la bustul lui I.C. Brătianu. La ora 11, la Cercul Militar au fost inaugurate trei expoziţii. De la aceeaşi oră, pe străzile Timişoarei porneau noile autobuze de mare capacitate cumpărate de primărie.  De la ora 11.30, Fanfara „Pro Amicitia” a susţinut un concert în Piaţa Libertăţii, iar de la ora 17, în Piaţa Victoriei, a cântat Fanfara Timişoara Big Band. Apoi, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat deschis oficial Târgul de Crăciun organizat de municipalitate, inaugurând şi iluminatul de sărbători. Au urmat concerte, spectacole de muzică populară, iar seara a fost încheiată de Retragerea cu torţe organizată pe traseul: Prefectură – Primăria Timişoara – Catedrală – Operă – Garnizoana Timişoara.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi la Lugoj

1 Decembrie – Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în municipiul Lugoj, printr-o serie de manifestări. Începând cu ora 10, la Primăria Lugoj, s-a desfăşurat o şedinţă festivă a Consiliului Local, în cadrul căreia despre semnificaţia Unirii, înfăptuită în urmă cu 92 de ani, au vorbit primarul Francisc Boldea, deputatul Sorin Stragea, protopopul ucrainean Ilie Albiciuc, grl. bg. (r.) Mircea Mândru şi col. (r.) Lucreţiu Epure. Manifestările au continuat la Monumentul  Unirii, din centrul oraşului, unde a avut loc un ceremonial militar şi religios, în cadrul căruia reprezentanţii primăriei, ai parlamentului, bisericii, poliţiei, pompierilor, jandarmeriei, ai veteranilor de război, asociaţiilor de revoluţionari, comunităţii evreieşti şi ai formaţiunilor politice (PDL, PSD, PRM, PNL) i-au omagiat, cu umbrela în mână, pe făuritorii marelui act al unirii tuturor românilor în hotarele patriei, prin depunerile de coroane de flori. Din cauza ploii, s-a renunţat la cuvântări, fiind oficiat doar un Te-Deum de către P.On. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român al Lugojului. La final, a avut loc o scurtă defilare, pe acordurile fanfarei municipiului, după care oficialităţile s-au deplasat la Monumentul Eroilor din Cimitirul Ortodox, unde, de asemenea, au fost depuse coroane de flori.

1 Decembrie, sărbătorit şi la Universitatea de Vest

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest a marcat în stil propriu Ziua Naţională a României. De dimineaţă, liderii studenţilor au depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Central. Imediat după aceea, studenţii au arborat steagul naţional pe sediul central al Universităţii de Vest.

„Gândim, vorbim, simţim româneşte”

Sub egida „Gândim, vorbim, simţim româneşte”, minorii internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş împreună cu elevii Liceului Teoretic Gătaia au organizat o manifestare cultural artistică prin care şi-au exprimat bucuria şi mândria de a fi români. Spectacolul s-a desfăşurat în Sala de festivităţii a Centrului de Reeducare şi a cuprins cântece şi poezii patriotice, prezentări power-point referitoare la originea poporului român, toate constituind o veritabilă „lecţie” de istorie şi patriotism pentru toţi adolescenţii prezenţi în sală.

 

Comentarii

comentarii