Acasă Eveniment 1 Decembrie – Ziua Naţională a României

1 Decembrie – Ziua Naţională a României

DISTRIBUIȚI

Depuneri de coroane  la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Central
Marţi de dimineaţă puteai vedea în oraşul de pe Bega steaguri tricolore arborate şi chiar maşini care purtau pe capotă un mic steguleţ. Normal, doar marţi a fost 1 Decembrie. Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Timişoara. Primul moment a fost cel în care edilii oraşului au fost prezenţi în Parcul Central al Timişoarei, unde au depus coroane în memoria eroilor căzuţi. Au fost prezente oficialităţile oraşului, pentru a marca această zi, partidele politice, tot felul de organizaţii, Mitropolia  şi veterani de război, pe faţa cărora se puteau citi anii care au trecut şi luptele cărora le-au fost martori. Un sobor de preoţi a fost cel care a oficiat o slujbă de pomenire. Fanfara a preluat ştafeta şi a asigurat fondul sonor al depunerii de coroane. În Parcul Central au fost, în acel moment, şi oameni curioşi să vadă cum se desfăşoară o astfel de depunere de coroane, posibil rude ale soldaţilor, militari care au dat onorul şi au stat drepţi în faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut.
Ceremonia de depunere a coroanelor s-a încheiat, de altfel, cu o scurtă defilare a soldaţilor prezenţi în acel perimetru, în aplauzele celor prezenţi şi parcă mai ales ale copiilor, care se uitau cu jind la haina militară. După momentul ce a avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut  din Parcul Central al Timişoarei, s-a programat, spre seară, un alt moment – festivitatea de retragere cu torţe – începând cu ora 19 –  pe traseul Piaţa Libertăţii – Piaţa Victoriei – Catedrala Mitropolitană – Primăria Timişoara  – Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei – Palatul Administrativ – Piaţa Unirii – Brigada 19 Banat.
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi la Lugoj
1 Decembrie – Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în municipiul Lugoj, printr-o serie de manifestări. Începând cu ora 10, la Primăria Lugoj, s-a desfăşurat o şedinţă festivă a Consiliului Local, în cadrul căreia despre semnificaţia Unirii, înfăptuită în urmă cu 91 de ani, au vorbit primarul Francisc Boldea, col. (r.) Lucreţiu Epure şi Marcel Nicolae. Manifestările au continuat la Monumentul Eroilor din Cimitirul Ortodox, la Monumentul  Unirii, din centrul oraşului, precum şi la Statuia Generalului Ion Dragalina, de pe strada Caransebeşului, unde au avut loc ceremonii religioase în cadrul cărora reprezentanţii primăriei, ai bisericii, poliţiei, jandarmeriei, ai veteranilor de război, asociaţiilor de revoluţionari şi ai formaţiunilor politice (PD-L, PSD, PRM, UDMR, PNL) i-au omagiat pe făuritorii marelui act al unirii tuturor românilor în hotarele patriei, prin depunerile de coroane de flori. Au luat cuvântul, marcând însemnătatea evenimentului, mr.(r.) Gheorghe Busuioc, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj, Răzvan Pinca, şi grl. bg. (r.) Mircea Mândru.

Comentarii

comentarii