Acasă Administraţie 1 ianuarie 2020 aduce la Timișoara modificări la unele taxe şi impozite

1 ianuarie 2020 aduce la Timișoara modificări la unele taxe şi impozite

1150
DISTRIBUIȚI

Taxele şi impozitele vor veni cu unele modificări în anul 2020, proiectul de hotărâre urmând să fie votat în următoarea şedinţă de consiliu local, esenţial este că impozitele pentru locuinţe şi maşini rămân neschimbate, în schimb apar unele taxe noi.

Rămân neimpozitate (0%) activităţile pentru spectacolul de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, dar şi în cazul oricărei alte manifestări artistice decât acestea.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabilii persoane fizice, până la data de 31 martie a anului 2020 se acorda o bonificaţie de 10%. De asemenea, sunt scutiţi de la plata impozitului/taxei pe clădiri cei care au executat pe cheltuiala proprie lucrări pentru creşterea performanţei energetice, cu meţiunea că aceştia trebuie să depună o cerere la Registratura primăriei împreună cu documente justificative până la data de 31 decembrie 2019.

De aceleaşi facilităţi beneficiază şi cei care şi-au reabilitat faţadele clădirilor, dar şi persoanele fizice ale căror venituri lunare nete sunt mai mici decât salariu minim brut pe ţară pentru cele 12 luni aferente anului fiscal.

Ca noutate, apare taxa specială de salubrizare pentru timişorenii care nu au încheiat contract cu RETIM. Potrivit anexei 6 a proiectului de hotărâre, taxa de salubritate este una cu destinaţie speciala şi are drept scop “acoperirea cheltuielilor serviciului de colectare, transport, depozitare şi neutralizare de deşeuri municipale nepericuloase de la persoanele fizice şi juridice care nu au contract cu operatorul de servicii de salubrizare stabilit de Consiliul Local Timişoara”, adică RETIM.

Aceasta taxa va fi achitata de persoanele fizice cu domiciliul de reşedinţa în Timişoara care nu au încheiat contract de prestări servicii, cu operatorul de salubrizare.

Cuantumul taxei de salubrizare este de 9,91 lei /persoană/lună pentru persoane fizice din gospodării individuale şi asociaţii de proprietari şi de 330,05 lei/tonă pentru agenţi economici şi instituţii publice.

Tarifele sunt în strictă concordanţă cu tarifele prevăzute în contractul de concesiune între operatorul de salubrizare şi ADID Timiş.

În cazul în care persoanele somate (care nu au contract) nu se prezintă la sediul RETIM în termen de 5 zile lucrătoare de la data somării pentru a semna contractul, operatorul e îndreptăţit să solicite Poliţiei Locale obţinerea datelor persoanelor în cauză.

Taxa specială de salubrizare se plăteşte anual, în două rate egale, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Se va menţine în anul 2020 taxa specială de 2% pentru promovarea turistică a oraşului, care apare la tarifele de cazare, pentru fiecare zi de sejur. Sumele încasate de municipalitate vor fi folosite pentru dezvoltarea turismului în Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, pentru cheltuieli de participare la târguri de turism şi pentru promovare şi marketing.

Comentarii

comentarii