Acasă Actualitate 1 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană Timișoara. Tăierea împrejur cea după Trup a...

1 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană Timișoara. Tăierea împrejur cea după Trup a lui Hristos şi Sfântul Vasile cel Mare

DISTRIBUIȚI

În data de 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a lui Iisus Hristos şi pe Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

La această dată, în toate bisericile din Timișoara și din întreg Banatul, este oficiată slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare.

Astfel, în prima zi a anului nou civil 2021, liturghia a avut loc și la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi”din Timişoara, în prezenţa a numeroşi credincioşi, de un sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi catedrala timişoreană, în frunte cu ÎPSS Ioan  mitropolitul Banatului.

Cu acest prilej, au fost evidențiate semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Tăierii împrejur a Domnului şi totodată, prezentata personalitatea deosebită a Sfântului Vasile cel Mare, ca vrednic slujitor  şi bun păstor al  Bisericii lui Hristos, unul dintre cei mai de seamă sfinţi ai bisericii creștine din secolul al IV-lea, care s-a arătat un vrednic model vieţuire şi slujire aleasă a lui Dumnezeu pentru toţi creştinii.

Tăierea împrejur duhovnicească înseamnă lepădarea creștinului de gândirea lumească plină de autosuficiență și orgoliu. Tăierea împrejur cea după trup este o anticipare a Tainei Sfântului Botez, era și o preînchipuire, o anticipare a unei alte tăieri împrejur și anume tăierea împrejur duhovnicească – Taina Sf. Botez, așa cum ne arată Sf. apostol Pavel.

Tăierea împrejur a inimii sau tăierea împrejur duhovnicească înseamnă lepădarea creștinului de gândirea trupească lumească plină de autosuficiență și orgoliu și înduhovnicirea lui prin legătura duhovnicească cu Dumnezeu Făcătorul Cerului și al pământului, cu Sfânta Treime.

Deci, tăierea împrejur a Legii Vechi încetează prin botezul creștin care este tăiere împrejur duhovnicească, superioară celei după trup. Deci avem de-a face cu o pregătire în etape a oamenilor pentru a pregăti Taina Sf. Botez.

Conform BOR, Sfântul Vasile Cel Mare este cel dintâi care a elaborat o cosmologie creștină, o interpretare creștină a universului în cartea Hexaimeron care înseamnă Comentariu la cele șase zile ale creației.

A arătat înțelepciunea Creatorului din făpturi, a arătat câtă înțelepciune și frumusețe există în creația lui Dumnezeu care vorbește despre Creatorul ei și cunoaștem pe artist din opera sa. Sf. Vasile cel Mare este întru-un fel întemeietorul unui dialogul al credinței cu știința care preamărește pe Dumnezeu, nu cea care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu – explică patriarhul Daniel, al BOR.

Comentarii

comentarii