Acasă Actualitate 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului

1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului

DISTRIBUIȚI

Ziua de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului este o zi dedicată copiilor și promovării drepturilor acestora.

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în august 1925, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

La această conferință, reprezentanți din diverse țări au discutat despre problemele grave cu care se confruntau copiii din întreaga lume, inclusiv munca infantilă, lipsa educației și sănătății precare. Ca urmare, s-a decis să fie dedicată o zi specială pentru a atrage atenția asupra acestor probleme și pentru a promova bunăstarea copiilor.

Alegerea datei de 1 iunie pentru celebrarea Zilei Internaționale a Copilului nu a fost întâmplătoare. În 1925, consulul general chinez din San Francisco a organizat un festival pentru copii orfani chinezi la 1 iunie, care a coincis cu tradiționalul Festival al Bărcii Dragonului din China, ceea ce a condus la alegerea datei de 1 iunie ca Ziua Internațională a Copilului.

Nu se sărbătorește la aceeași dată în toate țările. Pe 1 iunie se celebrează în țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China sau Portugalia. Pe 20 noiembrie în Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția, iar pe 20 septembrie în Germania și Austria.

În România, începând cu anul 2017, 1 Iunie a devenit zi liberă legală și se sărbătorește prin activități speciale pentru copii, inclusiv spectacole, jocuri, parade și diverse evenimente educative.

Comentarii

comentarii