Acasă Economic 10.000 de bovine lipsă în Arad

10.000 de bovine lipsă în Arad

DISTRIBUIȚI

La începutul anului 2021, agricultura din județul Arad se confruntă cu una dintre cele mai mare pierderi, din ultimii 31 de ani. Sectorul zootehnic a înregistrat o scădere de 10.000 de bovine. De ce s-a ajuns la această situație dramatică?

Ioan Martin, directorul Direcției Agricole Județene Arad, susține că mulți producători au renunțat la creșterea acestor animale deoarece în ferme condițiile de activitate sunt foarte grele și nu găsesc forță de muncă, dar principala cauză este faptul că prețul la lapte este mult prea mic. Neavând un preț bun, nu poți să ai și un venit să îți poți recupera cheltuielile, să obții plus valoare, un profit.

Martin spune că micul producător care predă până la 500 litri de lapte primește sub un leu pe litru, ceea ce este foarte puțin. Un preț normal ca să îți recuperez cheltuielile și să îți și rămână ceva în plus ar fi de 1,50 -1,80 lei. Bălțata Românească dă până la 20 de litri pe zi de lapte. Dacă ai alte rase superioare poți obține până la 30 de litri și te poți salva. ”Să dăm un exemplu: eu primesc 20 de lei pe zi pe producția de lapte de la o vacă, care consumă de 25 de lei.

Vă dați seama că în aceste condiții nu mai poți continua producția nu mai poți să crești bovine. Eu ca fermier trebuie să fac un venit în plus de 5% – 7% până la 10%, altfel mă duc în cap, mă desființez. Eu vorbesc în dublă calitate și de reprezentant de instituție, dar și de agricultor, crescător de bovine. Cunosc foarte bine situația și spun în cunoștință de cauză”, a declarat Martin.

Lipsa abatoarelor și a unităților de procesare

El susține că mai există un motiv pentru care fermierii au renunțat la creșterea vacilor: lipsa abatoarelor și a unităților de procesare în Arad.  De exemplu, atunci când un animal a ajuns la o limită de eficiență, când nu mai e capabil să producă lapte trebuie să îl scoți din efectiv, dar nu ai unde să îl duci să îl sacrifici la abator, fiindcă oricum nu ți-l cumpără nimeni. Prin urmare, ce faci, arunci vaca la gunoi? ”Iată o altă cauză pentru care unii fermier au renunțat să mai crească vaci”, este de părere Ioan Martin.

Care ar fi soluțiile?

În primul rând, trebuie înființate abatoare în județul Arad. La începutul anului 2021, erau numai trei, dar și acelea mici. Martin spune că ar trebui să fie un total de 10 abatoare pentru a satisface nevoile crescătorilor de animale. Ferma de familie este în pericol, fiindcă nu produce în mod intensiv. Ferma de familie nu produce lapte de zeci sau sute de tone să primească și prețuri mai bune la lapte. De aici apar problemele și aceasta are nevoie de atenție deosebită din partea statului.

”De exemplu, ai cinci porci în gospodărie, fiindcă atât ai voie să crești, doi îi ții pentru consumul familiei, iar 3 vrei să îi sacrifici, să îi vinzi, dar nu poți, fiindcă trebuie să îi tai într-un spațiu autorizat, dar așa ceva nu ai și nu există. Același lucru este și în cazul bovinelor trebuie sacrificate în abatoare autorizate care aproape că nu există, iar dacă ești prins că ai tăiat animalul în condiții neprevăzute de lege, ești amendat. Cui îi convine acest lucru?”, ridică întrebarea Martin.

O altă mare problemă în Arad este lipsa unităților de procesare, de aceea micul producător are mult de suferit și întâmpină blocaje mari în activitate. Numai patru unități de procesare există în zona Aradului, de aceea mai este nevoie de încă trei-patru. În același timp, crescătorii de porci se confruntă cu peste porcină africană transmisă de la mistreți. Martin atenționează că soluția este reducerea numărului acestor suine sălbatice, fiindcă reprezintă principala cauză de transmitere a PPA fermelor de porci cu efectele economice dezastruoase.

 

 

Comentarii

comentarii