Acasă Actualitate 100 de ani de la electrificarea Bocşei

100 de ani de la electrificarea Bocşei

365
DISTRIBUIȚI

Un secol de la electrificarea stradală a oraşului a fost aniversat, la Bocşa, cea de-a doua localitate în care a fost introdus curentul electric din Caraş-Severin.
“La data de 8 mai se împlineşte un secol de la electrificarea stradală şi, mai apoi, casnică, a localităţii Bocşa, pe atunci făcând parte din mediul rural, cu satele Bocşa Română, Bocşa Montană şi Bocşa Vasiova. Astfel, după comuna Topleţ, Bocşa a fost cea de-a doua localitate electrificată din Caraş-Severin. Despre importanţa acestui fapt nu ştiu ce aş putea spune, decât că absolut totul se bazează de atunci pe electricitate”, a declarat primarul oraşului Bocşa, Mirel Patriciu Pascu. “Momentul a fost legat, iniţial, de modernizarea metalurgiei şi mineritului din zonă, pentru ca, mai apoi, să devină, concomitent, cauză şi consecinţă a tronsonului urbanistic şi turistic local”, a mai precizat edilul.  Cu acest prilej, atât la sediul vechi, cât şi la cel actual al Enel din oraşul Bocşa au fost sfinţite două plăci omagiale, iar la sala de şedinţe a primăriei din localitate s-a desfăşurat simpozionul intitulat “Centenarul electrificării publice”. Cei prezenţi la manifestare au participat şi la lansarea volumului documentar “Bocşa, istorie şi adevăr. Centenarul electrificării”, semnat de Mihai Vişan, Stelian Pătraşcu şi Cristian Rudolf.
Nu în ultimul rând, la aniversarea unui secol de electrificare publică a oraşului, în mod simbolic, în plină zi, în oraşul Bocşa a funcţionat iluminatul stradal.

 

Comentarii

comentarii