Acasă Eveniment UPDATE: 126 de persoane au fost evacuate din apartamente după explozia unei...

UPDATE: 126 de persoane au fost evacuate din apartamente după explozia unei butelii

DISTRIBUIȚI

Persoanele evacuate din blocul avariat de o explozie la Timişoara se vor caza temporar în cămine

Peste o sută de persoane au fost evacuate, în noaptea de joi spre vineri, după ce o butelie aflată într-unul dintre apartamente a explodat, două persoane fiind rănite, iar alte două fiind blocate între dărâmături.
Potrivit pompierilor care au intervenit la faţa locului, explozia s-a produs în jurul orei 5.00, într-o garsonieră situată la etajul trei al bloc de nefamilişti situat pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara, din cauza unei butelii care a avut scăpări de gaz. Printre dărâmături, ei au găsit şi două persoane în stare gravă, cu arsuri pe corp, un bărbat de 51 de ani şi o femeie de 28 de ani, care se aflau chiar în apartamentul 68, cel în care s-a produs explozia. În apartamentul vecin, echipele de intervenţie au mai găsit alte trei persoane, o femeie, un bărbat şi o fetiţă, care se aflau sub dărâmături. Din fericire, nimeni nu a murit în urma exploziei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Marinela Apostolache, din primele cercetări, explozia se pare că s-a produs din cauza unei acumulări de gaze.
„În jurul orei 5.00, la etajul trei al unui imobil de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara s-a produs o explozie pe fondul unor acumulări de gaze. Explozia nu a fost urmată de incendiu. În urma exploziei a fost distrus un perete lateral al unei garsoniere şi, astfel, au rămas blocate înăuntru două persoane, acestea fiind ulterior salvate de echipajele de intervenţie. De asemenea, au fost mai fost rănite uşor şi alte două persoane care se aflau în apartamentul în care s-a produs explozia”, a spus Apostolache.
Pentru că blocul este racordat şi la reţeaua de gaz, la faţa locului au ajuns şi echipe ale E.On Gaz care au debranşat imobilul pentru ca să nu se producă o nouă explozie.
La locul exploziei a mers şi primarul Gheorghe Ciuhandu, care le-a promis oamenilor aflaţi în stradă că le va găsi un adăpost temporar, până când specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii vor stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a imobilului.
„Am vorbit cu cei de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii care analizează împreună cu specialiştii ISU cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a imobilului. Ei mi-au arătat că pe lângă etajul trei unde s-a produs deflagraţia sunt afectate şi etajele doi şi patru. Până când vom avea un rezultat clar vă vom găsi un loc de cazare, cel mai probabil la internatul unui liceu”,a spus Ciuhandu.
Cele 126 de persoane, care locuiesc în imobil vor fi ajutate de agenţii Poliţiei Comunitare Timişoara să îşi strângă câteva lucruri şi vor fi cazate la internatul unui liceu din Timişoara, până când specialiştii vor stabili dacă pot să se întoarcă la casele lor.

Persoanele evacuate din blocul avariat de o explozie la Timişoara se vor caza temporar în cămine
 
Primăria Timişoara a identificat 20 de camere în căminele mai multor licee din oraş, în care să se mute cele 126 de persoane care au fost evacuate din blocul care a avut loc o explozie vineri dimineaţă.
“Am identificat, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, mai multe locuri în care să cazăm cele 126 de persoane, la liceele de pe raza municipiului Timişoara. S-a decis evacuarea totală a acestui bloc până la expertiză”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Refacerea blocului ar putea fi suportată prin fondurile Guvernului. Prefectul de Timiş vorbea, în schimb, de un fond de rezervă al Primăriei Timişoara, din care ar trebui suportată reconsolidarea clădirii. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş a declarat că în căminele liceelor Henri Coandă, Electrotimiş, Silvic şi Colegiul Tehnic s-au găsit disponibile 20 de camere în care să fie cazaţi temporar cei evacuaţi.
Potrivit directorului Inspectoratului de Stat în Construcţii, Ion Constantin, expertiza tehnică a imobilului şi proiectul de consolidare al acestuia vor fi realizate de un grup de lucru de la Facultatea de Construcţii. 
„Am solicitat Administrării Domeniului Public să trimită o echipă cu conducător tehnic care să realizeze sprijinirile provizorii ale elementelor structurale care prezintă deformaţii. S-a discutat în cadrul colaborării în caz de dezastru cu Facultatea de Construcţii, la ora aceasta îşi organizează un grup de lucru care sa realizeze expertiza tehnică şi proiectul de consolidare necesar. S-a dispus neutilizarea clădirii”, a declarat directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Ion Constantin. 
În urma exploziei gazului din butelie, structura imobilului este afectată în proporţie de 70 la sută, începând de la deformaţii, expandări de echipamente structurală. Accesul în clădire şi în zona clădirii a fost restricţionat şi a fost întreruptă furnizarea utilităţilor în imobil.
 

Comentarii

comentarii