Acasă Actualitate 105 ani de la intrarea jandarmilor români în Timișoara

105 ani de la intrarea jandarmilor români în Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi, 1 august, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș a organizat o amplă manifestare pentru a celebra 105 ani de jandarmerie în Banat, de la consimțirea prin decret regal a înființării structurilor teritoriale ale jandarmeriei române, în 29 aprilie 1919, și de la preluarea în responsabilitate a teritoriului, în data de 1 august 1919, prin intrarea primelor efective de jandarmi în Timișoara.

Cu acest prilej, s-au desfășurat mai multe exerciții demonstrative efectuate de către structurile specializate ale  Inspectoratului de Jandarmi Timiș, grupa de câini de serviciu și plutonul de acțiuni antiteroriste și acțiuni speciale. De asemenea a fost prezentata și o expoziție de tehnică militară cu mașini.

Colonelul Nicolae Slev, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, a explicat că pentru IJJ Timiș, august 2024 reprezintă mai mult decât aniversarea genezei. În calendarul tradițiilor și istoricului unității, se împlinesc 105 ani de la înființarea regimentului 9 jandarmi Timișoara.

Inițial cu sediul la Deva, iar pe măsură ce situația teritorială a permis, la Arad, și începând cu 1 august 1919, la Timișoara unde a continuat în decursul acestei perioade să fie o instituție îndreptată spre comunitatea din dorința de a sluji cetățenii.

Marcăm și 105 ani de la consfințirea prin decret regal de către regele Ferdinand, privind crearea structurilor teritoriale ale jandarmeriei române, în 29 aprilie 1919, și de la preluarea în responsabilitate a teritoriului bănățean, în data de 1 august 1919, prin intrarea primelor efective de jandarmi în Timișoara.

De asemenea, se împlinesc 174 de ani de când printr-o recunoaștere oficială rezultate din emiterea unui document se înființa Jandarmeria Română ca urmare a reorganizării unor structuri paramilitare existente până atunci și anume corpul slujitorilor.

Evenimentul se desfășura în principatul Moldovei, iar ctitorul instituției era domnitorul Grigore Alexandru Ghica.

3 aprilie 1850 este astfel reperul identității și devenirii pentru arma jandarmi înființată ca structură de poliție militară, care va deveni în decursul anilor de existență o instituție în care comunitatea civică își va îndrepta atenția în situații tulburi care amenințau securitatea națională viața cetățenilor sau integritatea teritorială.

“La ceas de sărbătoare ostășească transmit mesajul personal și instituțional pentru ofițerii, subofițerii, maiștri militari și personalul contractual care astăzi întregesc rândurile instituției supranumită scutul albastru al Carpaților și le doresc sănătate bună înțelegere și putere de muncă, fericire și cât mai frumoase realizări personale și profesionale. La mulți ani Jandarmeria Română! La mulți ani, jandarmilor timișeni!”,  a fost mesajul colonelului Nicolae Slev.

De asemenea, prefectul Mihai Ritivoiu a arătat faptul că între Instituția Prefectului –  județul Timiș și Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș a fost, este și va rămâne o colaborare bună bazată pe profesionalism și devotament pentru asigurarea ordinii siguranței publice.

”Misiunea vitală a jandarmeriei de a proteja cetățenii și instituțiile împotriva amenințărilor interne și externe este una ce necesită integritatea și compasiune. Anul acesta se împlinesc 105 ani de menținere a păcii și a stabilității în județul nostru în fața provocărilor și schimbărilor continue. Este esențial să rămânem uniți și determinați în eforturile noastre de a asigura un mediu sigur și siguranță pentru toți locuitorii județului Timiș. Uniforma bleu-jandarm trebuie să rămână un simbol al siguranței în care cetățenii să aibă încredere și să se simtă protejați. Purtați-o cu mândrie și cu gândul la sutele de mii de cetățeni care se încred în dumneavoastră! La mulți ani!” – a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

În mesajul său, mitropolitul Ioan al Banatului a arătat că data de 29 aprilie 1919 rămâne un moment binecuvântat care așezat în memoria colectivă și în istoria județului Timiș.

”De-a lungul istoriei jandarmeria română a contribuit la edificarea României moderne, a vegheat la ordinea publică, la siguranța cetățenilor și la buna desfășurare a vieții în societate. În acest mod, jandarmeria română de altădată și de azi din județul Timiș își împlinește deviza înscrisă pe stema sa “Lex et ordo!” Lege și ordine, păzind dreptatea, legea. armonia, pacea socială și binele comun. La acest moment aniversar, vă asigurăm vrednici slujitori ai patriei de toată aprecierea noastră și vă mulțumim pentru frumoasa colaborare cu biserica pentru sprijinul acordat în organizarea sărbătorilor bisericești și naționale din cuprinsul Mitropoliei Banatului și mai ales pentru aportul deosebit la desfășurarea Întâlnirii internaționale a tineretului ortodox de la Timișoara în toamna anul trecut. Având certitudinea că misiunea dumneavoastră va fi îndeplinită cu aceeași dăruire pe mai departe pentru mai binele țării și al poporului nostru, rugăm pe bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor jandarmilor din Banat, ofițeri, subofițeri, soldați și ostenitori, credință statornică, zile binecuvântate, sănătate și întru toate bună sporire spre împlinirea binelui a dreptății în societate și spre slava Preasfintei Treimi!”, a fost mesajul ÎPSS Ioan.

Colonelul Nicolae Slev a oferit plachete aniversare reprezentanților autorităților și colaboratorilor, Alin Nica, președintele Consiliul Județean Timiș, avocatului Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, mitropolitului Banatului, lui Raul Ambruș, subprefectul de Timiș, etc.

Preotul militar Mihai Adrian Venter a făcut o prezentare pe scurt a celor 105 ani de jandarmerie în Banat cu evenimentele importante.

”În data de 1 august 1919, a sosit la Timișoara, o primă unitate de jandarmi români de 480 de jandarmi conduși de căpitan Buna Gheorghe de la Arad și 500 de la Lugoj care au fost întâmpinați într -un cadru festiv în gara Iosefin actuala Gara de Nord de către prefectul avocat dr. Aurel Cosma și colonelul Virgil Economu.

Pe 3 august 1919, și-au făcut intrarea solemnă în oraș unitățile armatei române în uralele celor peste 100.000 de oameni din zeci de localități bănățene. Drumul parcurs dinspre Lugoj a continuat pe calea Recașului, la intrarea în oraș fiind întâmpinați de prefectul avocat doctor Aurel Cosma care a rostit un cuvânt de primire.

Împreună au mers spre biserica Sfântul Ilie din Fabric unde protopopul Ioan Oprea a oficiat o slujbă de mulțumire și adresat un cuvânt ostașilor. Solemnitatea oficială s-a desfășurat în Piața Domului numită de atunci Piața Unirii. Iată că în toate momentele importante ale istoriei moderne și contemporane a poporului român, jandarmeria română împreună cu armata română au desăvârșit cele hotărâte la marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și la început de august 1991 când alături de efectivele armatei române conduse de colonel Virgil Economu au consfințit instaurarea administrației Române în Banat. Momentul a fost surprins într-o fotografie a lui Samoilă Mârza când a fost sfințit la Alba Iulia drapelul de luptă al jandarmeriei în prezența efectivelor Regimentului 5 Vânători la 28 decembrie 1918).

Odată cu sărbătorirea a 105 ani de administrație românească în Timișoara, aniversăm și 105 ani de jandarmerie românească în Banat, având astfel onoarea de a adresa: “La mulți ani jandarmerie bănățeană!”, a fost mesajul colonelului Nicolae Slev.

Comentarii

comentarii