Acasă Eveniment 12.500 de amenzi aplicate șoferilor care au oprit sau staționat neregulamentar

12.500 de amenzi aplicate șoferilor care au oprit sau staționat neregulamentar

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a numeroaselor sesizări, dar și a constatărilor din teren, polițiștii locali cu atribuții pe linie rutieră au aplicat, anul acesta, un număr de 12.544 sancțiuni contravenționale pentru oprirea, staționarea, accesul interzis cu autovehiculele, dar și pentru alte fapte care îi privesc pe pietoni, bicicliști, autovehicule de mare tonaj. În astfel de cazuri, în ceea ce privește autovehiculele oprite sau staționate neregulamentar, sancțiunile sunt încadrate între 290 și 725 lei, cu puncte penalizare la permis în funcție de faptă, existând și situații în care autovehiculul este ridicat cu sprijinul Timpark.

În acest context, Poliția Locală Timișoara a constatat că există cazuri în care conducătorii auto care opresc sau staționează neregulamentar observă că au primit în parbriz colante electronice prin care li se aduc la cunoștință prevederile legale încălcate, dar nu se prezintă pentru întocmirea procesului verbal. Din acest motiv, după identificarea proprietarului, Poliția Locală trimite invitații pentru a se comunica datele persoanei care a condus autovehiculul în momentul săvârșirii contravenției. Necomunicarea datelor reprezintă tot contravenție, sancționată cu amenzi mult mai mari, între 1305 și 2900 lei pentru persoanele fizice și între 3045 și 14500 lei pentru persoanele juridice. Anul acesta, polițiștii locali au aplicat 188 de astfel de sancțiuni, din care 162 pentru persoanele fizice și 26 pentru persoane juridice.

Poliția Locală Timișoara atrage astfel atenția conducătorilor auto să dea curs invitațiilor primite pentru a nu fi sancționați drastic pentru necomunicarea datelor, fiind de preferat o sancțiune de 290 de lei, cu posibilitatea de a achita jumătate în 15 zile, decât una de 1305 lei. Facem această precizare ca urmare a informațiilor vehiculate în mediul online, prin care persoane neinformate sau rău-intenționate susțin nelegalitatea sancțiunilor aplicate pentru astfel de fapte de către polițiștii locali.

De menționat că atribuțiile poliției locale în ceea ce privește circulația pe drumurile publice sunt reglementate de Legea 155/2010, iar în mod concret cu privire la parcare în locuri interzise este necesar să fie avut în vedere art. 7 lit. h) care stabilește: „În domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are următoarele atribuții: constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.” Contravențiile și sancțiunile privind oprirea neregulamentară sunt stabilite în cuprinsul OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG nr. 1391/2006.

Din coroborarea celor două acte normative, rezultă în mod clar și fără echivoc faptul că Legea 155/2010 privind poliția locală oferă polițiștilor locali competența de a constata și sancționa faptele care încalcă prevederi legale privitoare la oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, iar OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice stabilește în concret care sunt normele legale ce trebuie respectate în ceea ce privește oprirea, staționarea, parcarea și accesul interzis și care, atunci când sunt încălcate, sunt sancționate. Totodată, art. 39 al OUG 195/2002 este clar și explicit și stabilește în mod neechivoc: „La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.” Așadar, poliția locală are dreptul de a solicita datele conducătorului auto care a săvârșit contravenția reglementată în aria sa de competență, adică acele competențe acordate de Legea 155/2010 și anume oprirea, staționarea, parcarea și accesul interzis.

Comentarii

comentarii