Acasă Actualitate 13.000 de bolnavi de cancer în Timiş

13.000 de bolnavi de cancer în Timiş

DISTRIBUIȚI

Oare unde vom ajunge?
“E problema de spaţiu, în Timiş, partea hotelieră nu e adecvată, dar în rest ca şi posibilităţi terapeutice acestea sunt moderne”, a declarat medicul Octavian Creţu (foto), directorul Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara

Octavian CretuA fi pacient internat în spitalele nu numai din Timiş, ci şi din întreaga ţară este cea mai mare neşansă pe care o poate avea o persoană la această oră, când criza economică şi recesiunea ne devastează existenţa. În majoritatea spitalelor, găseşti mizerie, risc de infecţii, clădiri vechi cu pereţi scorojiţi ce stau să se prăvale pe pacienţi, paturi din fier ruginit, cerceafuri uzate rupte şi pline de pete de iod, perine la fel de degradate şi lipsa de medicamente. Pentru ca situaţia să fie şi mai gravă, personalul medical este prost plătit şi sictirit de condiţiile de muncă. Din această cauză, adesea devine  nepăsător la durerea pacientului, de aceea este tentat oricând să îşi deschidă buzunarul pentru un “cadou”. Dar poate că cea mai dramatică este viaţa  bolnavilor de cancer şi faptul că numărul pacienţilor creşte de la an la an, iar numărul medicilor oncologi este mult prea mic. Doctorii preferă să plece în ţările bogate ale Uniunii Europene, unde sunt bine plătiţi, sunt respectaţi şi au condiţii de muncă foarte bune.

250 de medici oncologi la 400.000 bolnavi
 
“E lipsă de medicamente şi de aparatură necesară şi condiţii precare în centrele oncologice. Nu au piese de schimb pentru aparatură şi în multe cazuri pun bolnavii să îşi cumpere medicamente. Ori un bolnav de cancer care are o situaţie economică proastă, că de obicei aceştia se îmbolnăvesc, de unde are bani să îşi cumpere doctoriile? Spun că medicii încearcă adesea imposibilul, în aceste situaţii de sărăcie cumplită din spitale, să fie alături de bolnavi să îi vindece, dar adesea sunt puşi în imposibilitatea de a avea ce le da de mâncare pacienţilor şi îi trimit acasă, le scrie o reţetă să îşi cumpere singuri medicamentele, deşi bolnavii sunt asiguraţi”, a declarat Teodor Raţiu (foto), fost bolnav de cancer, comisar-şef al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul în Timişoara.
Conform Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), numărul persoanelor afectate de această maladie se ridica la cifra de 400.000 înregistrate oficial la sfârşitul anului 2007, la nivel naţional, iar numărul medicilor oncologi era de aproximativ 250, mult prea mic.
Octavian Creţu a spus că, în Timiş, numărul bolnavilor de cancer este de aproximativ 13.000 şi numărul medicilor oncologi se încadrează în normativ. “La noi în spital, avem încadrare la nivel de normativul în vigoare, nu avem nici mai mulţi nici mai puţini medici, vis-a-vis de specialităţile respective. În Timiş, e problema de spaţiu, partea hotelieră nu e adecvată, dar în rest ca şi posibilităţi terapeutice acestea sunt moderne”, a declarat Creţu.

Unde sunt drepturile pacienţilor de cancer ?

Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice au anunţat cu ocazia desfăşurării Conferinţei Naţionale a Persoanelor cu Afecţiuni Oncologice, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în perioada 19-21 iunie, că vor declanşa o campanie de informare la nivel naţional asupra drepturilor pacienţilor.
Prima acţiune va fi instruirea medicilor şi pacienţilor cu privire la Carta Europeană, privind drepturile pacienţilor. Deseori, pacienţii acceptă să li se încalce drepturile pentru că nu le cunosc. Un alt proiect va viza modificarea legii privind drepturile pacienţilor. În legea actuală, nu sunt menţionate siguranţa pacientului, calitatea serviciilor şi egalitatea de şanse pentru toţi. “Împreună cu organizaţiile pacienţilor, vom încerca să identificăm omisiunile şi să facem propuneri. De asemenea, dorim să impunem ca reprezentanţii pacienţilor să fie în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în comisiile Ministerului Sănătăţii şi în consiliile de administraţie ale spitalelor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. “Dorim să tragem un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu care se confruntă această categorie de pacienţi, tot mai numeroasă în România. Dacă nu ni se vor respecta drepturile, ne vom radicaliza măsurile. Nevoile unui pacient cu cancer sunt extrem de complexe, de la posibilitatea de a urma un tratament de ultimă generaţie la susţinerea emoţională şi reintegrarea socio-profesională”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC. În prezent, pentru Programul Naţional de Oncologie, au fost alocate doar 594 de milioane lei, deşi un minim acceptabil ar fi de 900 milioane lei. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008 de către Comisia Cosultativă de Oncologie a Ministerului Sănătăţii, suma reală necesară pentru programul de oncologie este de 1,5 miliarde lei. România se aflăpe primul loc la numărul de decese din cauza cancerului de col uterin.  Conferinţa bolnavilor cu afecţiuni oncologice a reunit pentru prima dată pacienţi şi specialişti din toate domeniile oncologiei.

Comentarii

comentarii