Acasă Economic 135.000 de ha de grâu semănate în Timiș, în 2019

135.000 de ha de grâu semănate în Timiș, în 2019

1032
DISTRIBUIȚI

Pentru anul agricol 2019 -2020, în Timiș, au fost însămânțate 135.000 de ha de grâu, 25.000 de ha de triticale, 5.500 ha de orz, 6.600 ha orzoaică de toamnă și 20.000 de ha de rapiță. În mod surprinzător, în luna noiembrie, în județ, au fost temperaturi de 18 – 23 de grade, în timpul zilei, și de 10 -17 grade, noaptea, iar din această cauză fermierii au fost nevoiți să aplice unele tratamente împotriva dăunătorilor la rapiță, cum sunt șoarecii de câmp. 

”E un atac masiv de șoareci, sunt probleme și cu viespea rapiței. Totuși sunt zone unde nu a plouat și rapița nu a răsărit sau este firavă. Oricum tratamentele trebuiau făcute. Avem nevoie de ploi abundente și de îngheț, să dispară șoarecii. Numai așa putem scăpa de ei”, a spus Ioan Turc, administratorul fermei Comagra, din Beregsau Mare. ”La rapița care a răsărit mai devreme este riscul de boli, dat fiind că sunt temperaturile mai înalte, dar există tratamente”, a spus Samson Popescu, din Cărpiniș.

În unele zone, ploile au căzut la timp și temperaturile mai calde au favorizat o răsărire eficientă a grâului și a rapiței. Startul culturilor a avut loc în condiții pedologice prielnice.

”Fermierii din Timiș au fost nevoiți să aplice tratamente, dat fiind temperaturile foarte ridicate. Cu siguranță că, pe viitor, dacă așa vor decurge lucrurile, se va schimba modul de aplicare a tehnologiilor multor soiuri și hibrizi. Rapiţa şi grâul au pornit bine în vegetaţie, fiindcă s-a semănat la timp și în condiții pedoclimatice corespunzătoare, dar există și rapiţă semănată pe uscat care este mai firavă. Dacă începutul anului 2020 va fi optim din punct de vedere al precipitațiilor, va fi foarte bune, mai ales la cerealele păioase, ținând cont că fermierii utilizează tehnologii moderne, produse fitosanitare de ultimă generație și au dotări superioare. Depinde ce iarnă vom avea, dacă va fi îngheţ la sol, zăpadă sau nu”, a explicat Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

Comentarii

comentarii