Acasă Actualitate 135 de fetiţe imunizate antiHPV, în Timiş

135 de fetiţe imunizate antiHPV, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, a declarat că o cauză ar fi că părinţii nu au fost bine informaţi asupra beneficiilor vaccinării în toate unităţile de învăţământ.

În judeţul Timiş, campania gratuită de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin la fetiţe nu prea se bucură de succes. Profesorii susţin că există o reticenţă foarte mare a mamelor în injectarea propriilor copii. Situaţia este asemănătoare cu vaccinarea împotriva virusului pandemic AH1N1. Chiar multe cadre medicale nu acceptă să fie imunizate antiAN1H1. Dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, a declarat că o cauză ar fi că părinţii nu au fost bine informaţi asupra beneficiilor vaccinării în toate unităţile de învăţământ şi nu au fost şedinţe cu părinţii. Acolo unde a fost o informare corectă şi intensă, părinţii şi-au vaccinaţi fetiţele. “Faţă de campania care a fost anul trecut, pe această vreme, când s-au vaccinat 16 copii, acum, în 2009, au fost vaccinate 135 de fetiţe. Deci, este un progres. Fapt e că nu toţi directorii de şcoală şi medicii de la cabinetele şcolare s-au implicat, nu se ştie de ce”, a declarat Viorica Dumitru.

“Eu aş fi de acord ca fetiţa mea să se imunizeze!”

“Eu, dacă aş avea o fetiţă de vârsta potrivită, i-aş recomanda să facă această vaccinare împotriva cancerului de col uterin, dar la noi nu se face o bună prezentare a beneficiilor acestor vaccinuri foarte utile. Împotriva AH1N1, nici măcar cadrele medicale care intră în contact cu orice posibilitate de îmbolnăvire nu acceptă imunizarea, fiindcă nu au încredere. Nu se face o bună prezentare a scopului şi eficienţa vaccinelor. La noi, nici vorbă ca sănătatea să fie prioritate naţională”, a spus Livius Cârstea, preşdintele SANITAS Timiş.
Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin, pentru toate tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani, prioritate având elevele şi studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din şcoli şi universităţi, cât şi prin cele ale medicilor de familie. Acest program se va derula până la sfârşitul primului semestru din anul 2010. Astfel, orice părinte care vrea să-şi vaccineze fetiţa sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, după terminarea vacanţei, cabinetelor din şcoli şi universităţi, pentru ca medicii să solicite dozele, pe baza cererilor, de la Direcţiei de Sănătate Publică.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun răspuns imun se obţine atunci când este administrat între 10 şi 14 ani. Toate persoanele din Timiş şi Timişoara care doresc să afle mai multe despre protejarea prin vaccinare se pot informa la www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, cât şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, consultând materialele de informare disponibile în şcoli sau direct de la medicii vaccinatori.  Medicii susţin că toate studiile clinice desfăşurate cu cel puţin 10 ani înainte de introducerea pe piaţă a vaccinului şi monitorizările efectelor adverse raportate ulterior, anchetate de autorităţi medicale neutre, au evidenţiat faptul că nu există motive de îngrijorare şi că nu este nici o legatură între evenimentele raportate şi vaccinare. Până acum, în România, s-au vaccinat împotriva virusului HPV peste 35.000 de tinere femei, în unităţile de stat şi private, şi peste 10.000 de fetiţe, în cadrul campaniei şcolare a MS, şi nu au existat efecte secundare, altele decât cele obişnuite. Toate riscurile posibile au fost evaluate în studii clinice de durată. Siguranţa, eficacitatea şi procesul de fabricaţie a vaccinurilor sunt supuse unor inspecţii exigente din partea autorităţilor de reglementare. Decizia autorităţilor se bazează pe analiza riguroasă a studiilor clinice derulate, în cazul vaccinului anti-HPV, cu cel puţin 10 ani înainte de lansarea comercială, pe loturi de zeci de mii de femei, din 14 ţări, de pe 3 continente. Efectele adverse care apar în urma vaccinării anti-HPV sunt aceleaşi ca în cazul oricărui alt vaccin, cele mai frecvente apărând la locul administrării injecţiei şi sunt de scurtă durată – durere, umflături, înroşire.
 

Comentarii

comentarii