Acasă Actualitate 14 mame decedate la 100.000 naşteri

14 mame decedate la 100.000 naşteri

DISTRIBUIȚI

De Ziua Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii România atrage atenţia că naşterile neasistate medical sunt factor de risc pentru mortalitatea infantilă. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2009, 14 mame au decedat la 100.000 naşteri. Dacă în primele luni ale anului 2010, numărul deceselor a scăzut uşor, din decembrie se înregistrează din nou creşteri mari. 48 milioane de femei din întreaga lume nasc fără ajutorul unor moaşe cu pregătire recunoscută. În România, rata mortalităţii infantile rămâne o problemă majoră, în condiţiile în care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicală a femeii însărcinate şi a nou-născutului. Organizaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul îmbolnăvirilor  pentru copiii mici, în special în rândul categoriilor sociale vulnerabile.

În 2009, mortalitatea infantilă a fost de 10,1 la 1.000 de copii, dublă faţă de media Uniunii Europene. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Moaşelor, 5 mai, Confederaţia Internaţională a Moaşelor,  Salvaţi Copiii şi Alianţa Panglica Albă consideră că trebuie acordată o prioritate urgentă recrutării, pregătirii, păstrării şi dezvoltării categoriei de moaşe şi lucrători în domeniul sănătăţii în România, ca parte a aderării acesteia la Strategia Secretarului General.

Nicio mamă, indiferent de mediul socio-economic în care trăieşte, nu trebuie să rişte viaţa ei sau a copilului nenăscut prin expunerea la o naştere fără asistenţă de specialitate. Totuşi, în lume, în fiecare an, 48 milioane de femei nasc fără ajutorul unor moaşe cu pregătire recunoscută.  Consecinţele sunt dramatice: peste 340.000 de femei mor în fiecare an, alte milioane contractează infecţii şi dizabilităţi, ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite. Mai mult de 800.000 de nou-născuţi mor în timpul naşterii, iar trei milioane de copii mor înainte de a împlini o lună.

„Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigură, de fapt, supravieţuirea copiilor care vin pe lume. Speranţa de viaţă este direct corelată cu accesul la monitorizare medicală, mai ales atunci când vorbim despre comunităţi defavorizate economic. Naşterea neasistată medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori în ceea ce priveşte naşterile premature şi, în strânsă legătură cu acestea, mortalitatea infantilă ”, afirmă Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 3,5 milioane de lucrători din sănătate şi moaşe ar trebui să funcţioneze până în anul 2015. Moaşele şi ceilalţi lucrători din sănătate sunt coloana vertebrală în îngrijirea sănătăţii. Ei salvează vieţi. Fără ei, milioane de mame şi copii vor continua să moară fără ca cineva să asiste la naştere, să pună un diagnostic  şi să trateze boli, să asigure tratament şi imunizare şi să ofere sfaturi privind menţinerea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor.

Astăzi, mii de moaşe şi cei care le sprijină în întreaga lume demonstrează pentru a atrage atenţia asupra nevoii globale pentru mai multe moaşe şi asupra inegalităţii în asigurarea sănătăţii copilului. Măsurile luate acum pot asigura că o moaşă şi un lucrător medical vor putea veghea asupra fiecărei mame şi fiecărui copil care se naşte.

Salvaţia Copiii consideră că, pentru a salva vieţile mamelor şi copiilor, este necesar:

– Să fie asigurat integral costul planurilor de sănătate pentru mame, nou-născuţi şi copii, cu ţinte şi termene precise pentru a extinde şi întări forţa de muncă în domeniul sănătăţii şi pentru a îmbunătăţi colectarea de date în acest domeniu. Planurile trebuie să aibă obiective care privesc educaţia, pregătirea, legislaţia şi regulamentele, recrutarea, valorificarea şi angajarea, ca şi asocierea moaşelor şi a altor lucrători din domeniul medical.

– Să fie eliminate inegalităţile şi asigurată finanţarea pentru desfiinţarea barierelor în păstrarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor şi copiilor, înclusiv eliminarea taxelor de orice fel în acest domeniu. Asigurarea pentru femeile şi copiii din categoriile cele mai defavorizate şi marginalizate a accesului la îngrijiri de sănătate, eliminarea cauzelor inegalităţii prin angrenarea comunităţilor în sistemul naţional de sănătate.

Proiectul „Fiecare Copil Contează!”, pe care Salvaţi Copiii îl derulează în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Direţiile de Sănătate Publică din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea, îşi propune o mai bună informare a gravidelor şi mamelor  în vederea asigurării sănătăţii lor şi a copiilor.

Un rol important în prezervarea sănătăţii acestora îl au lucrătorii din domeniul medical şi moaşele. În acest sens, Salvaţi Copiii România se alătură cerinţelor formulate de Confederaţia Internaţională a Moaşelor, Salvaţi Copiii, care desfăşoară campania „Every One” la nivel mondial şi Alianţa Panglica Albă, în scopul reducerii mortalităţii mamelor şi copiilor.

Comentarii

comentarii