Acasă Actualitate 15 decembrie 1989. Ziua în care la Timișoara a început Revoluția anti-comunistă

15 decembrie 1989. Ziua în care la Timișoara a început Revoluția anti-comunistă

DISTRIBUIȚI

În 15 decembrie 1989, la orele serii, o demonstrație de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timișoarei, László Tőkés, persecutat de poliția politică, s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste. 

Momentul crucial a fost oprirea tramvaielor din fața bisericii din Piața Maria, când circulația în zonă a fost paralizată, iar Daniel Zăgănescu, urcat pe un tramvai, a strigat pentru prima dată jos comunismul și jos Ceaușescu.

„Erau ore foarte agitate. Mulțimea nu se dispersa, din contră au tot venit alții în jurul bisericii. Inițial erau doar în fața intrării în biserică, apoi s-au mutat pe strada principală din Piața Maria. Dintr-o clipă în alta, un grup de tineri curajoși au oprit un tramvai, s-a tras pantograful și au poftit mulțimea să coboare. Au sosit următoarele tramvaie, care nu au putut avansa, așa că numărul oamenilor a crescut. Dintr-o dată, Daniel Zăgănescu s-a urcat pe un tramvai și a strigat jos cu comunismul, jos cu Ceaușescu. Apoi toată mulțimea a aderat la aceste lozinci, s-a creat o atmosferă anti comunistă. Demonstrația de simpatie față de Biserica Reformată și față de mine s-a transformat într-o demonstrație anti comunist. Cred că aceasta a fost clipa decisivă, pentru de aici oamenii au pornit spre Comitetul Central de Partid”, își amintește László Tőkés.

„Eu tot timpul am fost în clădire, ieșeam la fereastra parohiei din jumătate în jumătate de oră, am vorbit cu oamenii. În fața bisericii s-a cântat pentru prima dată „Deșteaptă-te române”. M-am adresat în spiritul biblic, am propovăduit cuvântul Domnului, am încercat să-i liniștesc. Mi-a fost o mare teamă că îi expun pe oameni la un mare pericol. Cine putea visa în acele ore că va cădea Ceaușescu? Slavă Domnului că oamenii s-au opus regimului, dar am fost îngrijorat de ce va urma după acea manifestare a loc”, a mai spus László Tőkés.

Joi, 15 decembrie 2022, au fost depuse coroane pe fațada biserici, iar apoi, palatul reformat a găzduit conferința „Timișoara, 33 – privire spre începuturi”, la care au vorbit, printre alții, László Tőkés, politologul Gabriel Andreescu, istoricul Tamás Lönhárt de Universitatea Babeș Bolyai de la Cluj și Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Comentarii

comentarii