Acasă Actualitate 15 mai 2020 – 28 de ani de la reînființarea Prefecturii Timiș

15 mai 2020 – 28 de ani de la reînființarea Prefecturii Timiș

592
DISTRIBUIȚI

Instituția Prefectului împlinește astăzi, 15 mai 2020, 28 de la reînființare. „În acest an, aniversarea este sobră, cu totul diferită, din cauza pandemiei de coronavirus”, atrag atenția reprezentanții Prefecturii Timiș, într-un comunicat de presă.

Primul prefect al județului Timiș a fost dr. Aurel Cozma, numit în 28 iulie 1919. Între 1948 și 1991, însă, funcția de prefect nu a existat, fiind abandonată după instaurarea Republicii Populare, la 30 decembrie 1948, și reînființată în prin Legea nr. 5 din 9 iulie 1990.

La reînființare, Prefectura a fost definită ca„organism județean numit, care să coordoneze activitatea din teritoriu până la promulgarea noii Constituții”. La acel moment, Instituția Prefecturii era formată din prefect, doi subprefecți, un secretar și 7 membri.

La 15 mai 1992, prin ordin al prefectului, a fost aprobată noua organigramă a Prefecturii, organizată în baza Constituției din 1991, a Legii nr. 69 din 1991, privind administrația publică locală și a Hotărârii Guvernului nr. 118 din 1991, privind structura și atribuțiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturilor. De atunci, în decursul anilor, atribuțiile prefectului și ale aparatului tehnic de specialitate al au fost reglementate prin mai multe hotărâri de guvern.

De-a lungul anilor, au fost la conducerea Instituției Prefectului:

Florentin Cârpanu

Dorel Borza

Ioan Paștiu

Dan Poenaru

Dumitru Ganț

Liviu Barbu

Horia Ciocârlie

Ion Răducanu

Ovidiu Virgil Drăgănescu

Mircea Băcală

Eugen Dogariu

Mircea Băcală

Eva Andreaș

Liliana Oneț, actual prefect.

„În ultimii ani, conducerea Instituției Prefectului a fost asigurată de două doamne, consecutiv, după un lung șir de prefecți bărbați, recâștigându-se astfel un echilibru firesc în reprezentarea la nivelul înalților funcționari publici din județul nostru”, transmit reprezentanții Prefecturii.

„Ne dorim ca astăzi, 15 mai, în prima zi după încheierea perioadei Starii de Urgență, să privim cu toții spre orizontul unii viitor mai sănătos, mai solidar, mai bun pentru toți locuitorii județului Timiș. La mulți ani, Instituția Prefectului Județul Timiș!”, se încheie comunicatul Prefecturii.

Comentarii

comentarii