Pe 15 martie, maghiarii din întreaga lume marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o sărbătoare care comemorează Revoluția Maghiară de la 1848 și începutul procesului de modernizare a Ungariei.
Context istoric: începutul Revoluției Maghiare
Revoluția Maghiară a izbucnit pe 15 martie 1848, în contextul unui val revoluționar care cuprinsese întreaga Europă. Evenimentele au fost marcate de proteste violente la Pesta și Buda, iar revoluționarii au prezentat o proclamație cu 12 revendicări esențiale, printre care:
🔹 Libertatea presei
🔹 Egalitatea în fața legii
🔹 Desființarea iobăgiei
Guvernatorul imperial a acceptat aceste cerințe, iar maghiarii au reușit să formeze primul parlament modern și un guvern autonom, condus de Lajos Batthyány.
Contrareacția Imperiului Habsburgic și sfârșitul revoluției
Inițial, monarhia habsburgică, slăbită de propria revoluție izbucnită la Viena pe 13 martie, a fost nevoită să accepte Guvernul maghiar. Însă, odată cu înfrângerea revoluției austriece și schimbarea împăratului Ferdinand I cu Franz Joseph I (2 decembrie 1848), Imperiul Habsburgic a trecut la represalii.
Profitând de conflictele interetnice dintre maghiari și alte minorități din imperiu (români, sârbi, croați), Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară în 1849.
15 martie – o zi a memoriei colective
Astăzi, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un simbol al luptei pentru libertate, reformă și unitate națională. Sărbătoarea este marcată prin ceremonii oficiale, depuneri de coroane și evenimente culturale organizate în comunitățile maghiare din întreaga lume.