Acasă Cultura Regina Maria poate fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara

Regina Maria poate fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului atrage atenția că o serie de fotografii rare cu Regina Maria pot fi admirate în cadrul expoziției Marea Unire reflectată în colecțiile de ștampile ale Bibliotecii Academiei Românie, la mansarda B1 a Bastionului Theresia, deschisă până în 30 iunie 2019, de marți până duminică, între 10,00 – 18,00.

Despre viața reginei Maria s-au scris rafturi întregi de biblioteci. Regina-bărbat, așa au denumit-o contemporanii pentru temperamentul sau energic, s-a născut în Eastwele Park–Kent, Anglia, la 29 octombrie 1875.

Avea trei prenume – Maria Alexandra Victoria și făcea parte din Casa de Saxa – Coburg și Gotha. La 16 ani s-a logodit cu Ferdinand, principele moștenitor al României, care i-a devenit soț la 29 decembrie 1892.

O lună mai târziu, municipalitatea Bucureștiului i-a oferit o cupă de argint gravată cu inscripția “Bine ai venit, mireasă, de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire.”

Biografii săi afirmă că regina a fost de o frumusețe rară: brunetă cu ochii albaștri, argintii, scânteietori. Era alintată ”Missy”, iar nativii din tribul Blackfoot (Dakota de Nord) pe care i-a vizitat, i-au spus ”Steaua dimineții”.

Regina Maria a fost o femeie energică, prezentă permanent pe front în timpul Primului Război Mondial, printre răniți, împărțind mâncare, paturi și medicamente, sfidând exploziile din jur.

Ambasadorul Franței la București, Charles de Saint–Aulaire, a făcut o afirmație antologică pentru acele vremuri – “Există un singur bărbat la Palat și acela este regina.” A fost o regină care și-a iubit țară de adopție, considerată patria ei, față de care a făcut totul pentru a o reîntregi.
Contemporanii i-au dezvăluit și iubirile extraconjugale: locotenentul Zizi Cantacuzino, aristocratul american Waldorf Astor, prințul Barbu Știrbei, colonelul canadian Joe Boyle .

Trebuie amintită și opera literară a reginei Maria care cuprinde peste 25 de volume –a informat Muzeul Național al Banatului.

 

Comentarii

comentarii