Acasă Cultura Regina Maria poate fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara

Regina Maria poate fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara

482
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului atrage atenția că o serie de fotografii rare cu Regina Maria pot fi admirate în cadrul expoziției Marea Unire reflectată în colecțiile de ștampile ale Bibliotecii Academiei Românie, la mansarda B1 a Bastionului Theresia, deschisă până în 30 iunie 2019, de marți până duminică, între 10,00 – 18,00.

Despre viața reginei Maria s-au scris rafturi întregi de biblioteci. Regina-bărbat, așa au denumit-o contemporanii pentru temperamentul sau energic, s-a născut în Eastwele Park–Kent, Anglia, la 29 octombrie 1875.

Avea trei prenume – Maria Alexandra Victoria și făcea parte din Casa de Saxa – Coburg și Gotha. La 16 ani s-a logodit cu Ferdinand, principele moștenitor al României, care i-a devenit soț la 29 decembrie 1892.

O lună mai târziu, municipalitatea Bucureștiului i-a oferit o cupă de argint gravată cu inscripția “Bine ai venit, mireasă, de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire.”

Biografii săi afirmă că regina a fost de o frumusețe rară: brunetă cu ochii albaștri, argintii, scânteietori. Era alintată ”Missy”, iar nativii din tribul Blackfoot (Dakota de Nord) pe care i-a vizitat, i-au spus ”Steaua dimineții”.

Regina Maria a fost o femeie energică, prezentă permanent pe front în timpul Primului Război Mondial, printre răniți, împărțind mâncare, paturi și medicamente, sfidând exploziile din jur.

Ambasadorul Franței la București, Charles de Saint–Aulaire, a făcut o afirmație antologică pentru acele vremuri – “Există un singur bărbat la Palat și acela este regina.” A fost o regină care și-a iubit țară de adopție, considerată patria ei, față de care a făcut totul pentru a o reîntregi.
Contemporanii i-au dezvăluit și iubirile extraconjugale: locotenentul Zizi Cantacuzino, aristocratul american Waldorf Astor, prințul Barbu Știrbei, colonelul canadian Joe Boyle .

Trebuie amintită și opera literară a reginei Maria care cuprinde peste 25 de volume –a informat Muzeul Național al Banatului.

 

Comentarii

comentarii