Acasă Actualitate 16 decembrie 1989 – ziua curajului! Timișorenii au strigat “Jos Ceaușescu!”, “Libertate!”

16 decembrie 1989 – ziua curajului! Timișorenii au strigat “Jos Ceaușescu!”, “Libertate!”

DISTRIBUIȚI

În dimineaţa zilei de 16 decembrie 1989, timişorenii alungaţi cu o seară înainte din faţa Bisericii Reformate din Piața Maria au revenit în acelaşi loc. Câteva sute de oameni au încercat să împiedice evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes.

“În 16 decembrie, seara, s-a strigat pentru prima dată Libertate! Jos comunismul! Jos Ceaușescu! pentru care puteai să faci pușcărie să nu mai fii liber niciodată. De aceea ziua de 16 decembrie este așa de importantă pentru Timișoara și pentru întreaga țară, pentru Revoluția Română, fiindcă e ziua curajului. Cetățenii au avut tăria să înfrunte autoritățile regimului comunist și forțele de represiune ceaușiste”, a explicat Gino Rado, președintele Asociației Memorialului Revoluției de la Timișoara. 16 decembrie 1989 este recunoscută oficial ca ziua în care, la Timișoara, începea adevărata Revoluție Română. Pe 16 decembrie 1989, în oraşul de pe Bega, s-a strigat, pentru prima data, “Jos Ceauşescu!” şi “Libertate!”. Tot atunci, a fost intonat “Deşteaptă-te, române!, devenit după evenimentele din 1989, imnul naţional al României. În seara zilei de 16 decembrie 1989, după ora 21, în faţa actualei clădiri a Consiliului Judeţean Timis, au început luptele de stradă care au durat până după miezul nopţii. Au fost distruse magazine din centrul Timişoarei. Demonstranţii au fost înconjuraţi de camioane cu militari, iar ieşirile din oraş au fost blocate. Sute de oameni au fost bătuţi şi unii arestați. În  16 decembrie 1989 în Piața Maria din Timișoara, gestul de curaj nemaivăzut al poetului Ion Monoran a fost flacăra care a aprins revoluția, acțiunea dând sens timișorenilor adunați în fața locuinței pastorului Laszlo Tokes, transformând o simplă acțiune de protest în ceea ce avea să devină Revoluția de la Timișoara care apoi s-a răspândit în toată România.

Cercetătorii Muzeului Național al Banatului au amintit care a fost, cu o seară înainte, în 15 decembrie, semnalul revoltei de la Timișoara.

„În jurul bisericii reformate timișorene din piața numită de localnici ”Maria”, credincioșii reformați demonstrează pașnic, cu lumânări în mâini, păzindu-l pe pastorul László Tőkés, care urma să fie evacuat. Zona este împânzită de ofițeri de interne în civil sau uniforme. Mărturiile oamenilor indică faptul că participanții la aceste demonstrații pașnice de mică amploare dar permanente aparțineau mai ales comunității religioase reformate maghiare. Este de presupus că organele de interne au înregistrat pe bandă videomagnetică demonstrațiile, dar nu avem încă dovezi concrete în acest sens. Punctul de vedere oficial al dictaturii susținea că problema preotului Tőkés nu e de competența sa, ci e o problemă bisericească, internă și una judecătorească”, Florin Medeleț; Mihai Ziman, „O cronică a revoluției din Timișoara 16 – 22 decembrie 1989”.

Comentarii

comentarii