Acasă Actualitate 162 părinţi şi 222 copii au cerut sprijinul Centrului de Consiliere pentru...

162 părinţi şi 222 copii au cerut sprijinul Centrului de Consiliere pentru Părinţi Timişoara

DISTRIBUIȚI
Centrul de Consiliere pentru Părinţi Timişoara, din cadrul “Salvaţi Copiii” Timiş, a marcat, vineri, 29 aprilie, la Hotel Timişoara, un an de la înfiinţare: martie 2010 – martie 2011.

 
În această perioadă, specialiştii din acest centru au oferit  servicii de consiliere individuală pentru 162 părinţi şi 222 copii; intervenţii tip Triple P individual pentru 41 familii; intervenţie tip Triple P de grup pentru 28 de grupuri – 195 părinţi; activităţi educaţionale în şcoli (beneficiari – elevi, cadre didactice, părinţi) pentru 97 de grupuri – 1.810 beneficiari; De asemenea, au fost organizate informări despre acces şi metoda de lucru, în mediul rural şi în mediul urban.

20% dintre copii şi tineri au probleme de sănătate mentală
 
Potrivit datelor OMS din 2007, 20% dintre toţi copiii şi tinerii din Europa dezvoltă o problemă de sănătate mentală, într-un anumit moment al copilăriei lor. Multe probleme de sănătate mentală, sociale şi economice sunt legate de anumite disfuncţii existente la nivelul familiei. Factorii de risc ai familiei (abilităţi parentale nedezvoltate, conflict familial, divorţ) influenţează direct dezvoltarea copilului, crescând riscul ca unii copii să dezvolte probleme emoţionale şi comportamentale majore. Neglijarea copilului de către părinţi este forma de încălcare a drepturilor copilului cea mai des raportată către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în anul 2009 fiind cazuri de neglijare, fie că vorbim aici despre absenţa comunicării părinte-copil sau despre alte dificultăţi de ordin relaţional. În cadrul centrelor de consiliere, părinţii sunt sprijiniţi să dezvolte o relaţie de încredere cu propriii copii, astfel încât să recunoască semnele unui abuz sau să preîntâmpine traumele emoţionale ale copilului.  Programul Triple P este aplicat cu succes în 27 ţări şi asigură evaluare, intervenţie timpurie, tratament, psihoeducaţie,  terapie de grup, intervenţie directă în familie şi şcoală, pentru părinţi şi copii aflaţi  în situaţii de risc de a dezvolta o tulburare comportamentală. 
 

Comentarii

comentarii