În județul Caraș-Severin, la poalele Munților Banatului, Mănăstirea Piatra Scrisă continuă să fie un loc de adâncă evlavie și tradiție, încă din anul 1788. În prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt – anul acesta, pe 15 iunie – așezământul monahal își sărbătorește hramul: Duminica Tuturor Sfinților.
Locul are o semnificație aparte în spiritualitatea bănățeană, fiind legat de o descoperire neobișnuită: o icoană a Sfintei Treimi zugrăvită direct pe o stâncă. Potrivit tradiției, icoana a fost descoperită în timpul lucrărilor la calea ferată dintre Caransebeș și Orșova. Prima mențiune documentară apare pe o hartă militară austriacă din 1788, care indică locul sub numele de „Stânca Sfintei Treimi”.
Icoana, vizibilă și astăzi pe stânca negricioasă, este considerată a fi gravată prin lucrarea divină și a stat la temelia formării obștii monahale din zonă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, chiar cu ocazia hramului.
Sărbătoarea din acest an reunește credincioși din întreg județul și nu numai. Duminică, 15 iunie, începând cu ora 9:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, un prilej de rugăciune, mulțumire și închinare nu doar către Sfânta Treime, ci și către toți sfinții – cunoscuți și necunoscuți – în ziua care le este dedicată.
La Piatra Scrisă, timpul nu șterge urmele sfințeniei, ci le întărește. Din 1788 până astăzi, locul rămâne unul de pelerinaj, reculegere și legătură vie cu tradiția ortodoxă românească.