Acasă Actualitate 1920 -2020 – un veac de învățământ politehnic, la Timișoara

1920 -2020 – un veac de învățământ politehnic, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Gala 2020 – Anul Politehnicii în Timișoara a reunit sute de invitați în marea sală a Centrului de conferințe Auditorium al UPT, marți, 18 februarie, de la ora 14:00, cu prilejul celebrării unui veac de învățământ politehnic în capitala Banatului.

Cu această ocazie Senatul Universității Politehnica Timișoara și Consiliul Local Timișoara s-au reunit în ședința comună pentru a marca 100 de ani de existență a UPT.

De asemenea a fost lansată și o emisiune filatelică dedicată Centenarului Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Romfilatelia SA și au fost premiați cei mai buni 10 studenți din cele 10 facultăți ale UPT.

Cu acest prilej, primarul Nicolae Robu, fost prorector de mai multe ori și rector de două ori al UPT, a spus:

”Această înaltă școală mi-a dat totul. Dacă nu aș fi fost prorector și rector, nu aș fi fost nici primar. Grație minților luminate de la nivel local și național, a fost înființată în noiembrie 1920 Școala Politehnică din Timișoara.

De-a lungul timpului această școală a fost extrem de importantă, determinantă pentru tot ceea ce s-a întâmplat în oraș, în județul Timiș și în regiunea Banat, dar a avut un aport uriaș și la ceea ce s-a întâmplat la nivel național.

Astăzi școala este la cote înalte demnă de ceea ce au făcut excepționalii înaintași și și-a sumat o misiune deloc ușoară să transfere către societate cunoașterea prin cercetare științifică avansată, cercetare-dezvoltare, inovare, diseminarea rezultatelor și implementare și să asigure pregătirea superioară a studenților: licență, masterat, doctorat etc.

UPT este o șansă pentru copiii Timișoarei, ai județului și ai Banatului, dar și pentru o mare parte a țării, care găsesc aici un mediu sănătos de formare profesională și universitară”.

Toți vorbitorii au recunoscut că Universitatea Politehnica Timișoara a fost, este și va fi un pilon al dezvoltării orașului și a regiunii.

Asta fiindcă, în urmă cu 100 de ani, regele Ferdinand a semnat, la 11 noiembrie 1920, Decretul de înființare a Școalei Politecnice. Astfel, transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct creșterea sa și sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii sale de avangardă a științei românești și europene.

Pentru a sublinia rolul important pe care Universitatea Politehnica Timișoara l-a avut și îl are în continuare în dezvoltarea orașului, Consiliul Local Timișoara a adoptat Hotărârea nr. 609/2018 privind aprobarea declarării anului 2020 – Anul Politehnicii în Timișoara.

În discursul său, prof. univ. dr. Viorel Șerban rectorul UPT, a precizat:

”Marcăm astăzi o activitate de un secol de învățământ politehnic la Timișoara. Universitatea are o paletă mare de obiective și misiuni de a răspunde nevoilor sociale, formând și asigurând forța de muncă înalt calificată.

O universitate trebuie să fie foarte bine înrădăcinată în cultura țării. UPT este un exemplu de succes. Faptul că Timișoara este principala zonă economică a României, după București, cu o creștere accelerată se datorează în mare măsură și Politehnicii.

Faptul că Timișoara este numit orașul alb-violet asta se datorează UPT.

Universitatea dispune de dotări în plan sportiv, prin cele trei baze sportive, cum nu mai are nicio universitate din țară. Pe plan social facultățile sunt active și implicate la festivaluri și concursuri.

Acum când se împlinesc 100 de ani de la înființarea UPT, revenim cu mândrie la tot ceea ce a realizat înaintașii noștri să le aducem un omagiu și să ne străduim să ne ridicăm și noi la înălțimea exigențelor lumii de astăzi să ducem mai departe tradițiile și renumele UPT”.

Rectorul Vasile Șerban i-a prezentat și pe primarii Timișoarei care au fost legați direct de UPT înainte de 1989. Demn de remarcat este faptul că toți primarii Timișoarei de după revoluția din decembrie 1989 au fost absolvenți a UPT sau au fost cadre didactice la Politehnică.

Este vorba de Pompiliu Alămorean, Liviu Borha, Viorel Oncea, Gheorghe Ciuhandu și  Nicolae Robu.

În urmă cu un secol, Primăria Timișoara a jucat un rol semnificativ în implementarea proiectului înființării unei instituții de învățământ superior pe aceste meleaguri: a alocat fonduri, terenuri, clădiri, a găsit soluții pentru găzduirea secretariatului Școlii Politehnice pe cale de a se înființa, a încurajat dezvoltarea unui campus universitar.

Devotamentul și preocuparea activă pentru ridicarea Timișoarei la rangul de Civitas Academica, l-au determinat pe Stan Vidrighin, primarul Timișoarei la acea vreme, să accepte să devină rector al universității (iulie-octombrie 1921),  făcând astfel posibilă organizarea concursului de admitere asigurând continuitatea activității Școlii Politehnice, după plecarea lui Traian Lalescu.

Eforturile administrației locale au fost răsplătite din plin: la Timișoara au venit să predea minți luminate ale Europei.

În timp, soluțiile tehnice dezvoltate de Școala Politehnică au fost recunoscute și preluate în marile proiecte de dezvoltare a României, de la construcția hidrocentralei de la Porțile de Fier la realizarea canalului Dunăre – Marea Neagră, de la calculele pentru clădirea RomExpo la mari complexe industriale din țară.

Colaborările cu profesori ai Politehnicii precum Corneliu Mikloși, Ștefan Nădășan, Remus Răduleț, Aurel Bărglăzan sau Plautius  Andronescu, au transformat orașul, au generat premiere naționale și internaționale, au sporit prestigiul Timișoarei și au asigurat dezvoltarea constantă a celui mai important centru economic din vestul țării.

Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, Romfilatelia a decis lansarea unei emisiuni filatelice cu tema „Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație”.

Coincidența face ca tot în anul 2020 să se împlinească un secol de la prima expoziție filatelică din România Mare, eveniment care a avut loc în Palatul Lloyd, actualul sediu al Rectoratului UPT, iar aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar al Timișoarei, iar ulterior rector al Politehnicii timișorene.

Comentarii

comentarii