Acasă Cultura 1989. CIFRE, coproducție a Teatrului German cu Teatrul Național Radiofonic, în deschiderea...

1989. CIFRE, coproducție a Teatrului German cu Teatrul Național Radiofonic, în deschiderea oficială a TM2023

DISTRIBUIȚI

Cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, Teatrul German de Stat Timișoara și Radio România prin Teatrul Național Radiofonic propun o premieră absolută de teatru în concert, un spectacol sonor cu public, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural, care revizitează forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană. Evenimentul va avea loc în 17 februarie 2023, începând cu ora 19.30, în sala Teatrului German.

Astfel, organizatorii evenimentului vă invită să descoperiți etapele producției unui spectacol de teatru radiofonic, purtați de forța evocatoare a sunetului, alături de actori, la o reprezentație unică transmisă în direct în toată țara. Subiectul scenariului original 1989. CIFRE, semnat de regizoarea Ilinca Stihi, valorifică contribuția rezistenței culturale timișorene la declanșarea Revoluției române din 1989. Scenariul include inserturi din opera poetică a lui Georg Trakl, unul dintre reprezentații de seamă ai expresionismului austriac, pentru motivul recurent al morților tăcuți ca exponenți simbolici ai victimelor Revoluției.

Firul narativ principal al spectacolului spune povestea unui grup de tineri rockeri care, printr-un concurs de împrejurări, vor incita la reacție împotriva acțiunilor securității asupra susținătorilor pastorului Tőkés. Aceștia oferă contextul pentru a restitui spiritul de libertate pe care orașul l-a apărat și inspirat prin mișcarea rock a deceniului pre revoluționar. Multiple straturi sonore documentare şi de arhivă, dar și mărturii din prezent, ale unor oameni aparținând mai multor medii sociale, implicați în evenimentele din 15-22 decembrie 1989, restituie o semnificativă istorie sonoră timișoreană, neconsemnată până astăzi. La etapa de documentare pentru scrierea scenariului au contribuit și actrițele Teatrului German de Stat Timișoara Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami și  Simona Vintilă.

Prin urmare, Teatrul Naţional Radiofonic și Teatrul German de Stat Timişoara oferă spectatorilor timişoreni un spectacol care se adresează atât publicului multicultural local, cât și ascultătorilor Radio România din țară și diaspora.

Ilinca Stihi, absolventă a UNATC, secţia regie film, este din 2005 regizoare la departamentul Teatrul Naţional Radiofonic al Radio România. Producțiile sale de teatru radiofonic au strâns în peste un deceniu și jumătate un palmares impresionant de premii internaţionale. Recunoscută pentru stilul experimental în care îşi construieşte spectacolele, Ilinca Stihi este una dintre membri fondatori ai festivalului internațional de teatru radiofonic Grand Prix Nova şi membră a numeroase jurii ale festivalurilor internațioanale de profil.

Biletele se pot achiziționa de la casieria Teatrului German sau din rețeaua Entertix, aici: https://www.entertix.ro/bilete/14568/1989-ziffern-1989-cifre-1989-numbers-17-februarie-2023-teatrul-german-de-stat-timisoara.html. Vă așteptăm! – este mesajul organizatorilor.

Comentarii

comentarii