Acasă Actualitate 20 decembrie 1989 – ziua când Timișoara a devenit primul oraș liber...

20 decembrie 1989 – ziua când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, după 45 de ani de dictatură

DISTRIBUIȚI

Data de 20 decembrie 1989 a rămas în istoria României ca fiind ziua când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, după 45 de ani de dictatură ceaușistă.

Peste 100.000 de oameni adunați în Piața Operei au strigat înfiorați “Există Dumnezeu!”, “Libertate!”, “Vrem democrație” și obsedantele și eliberatoarele sloganuri “Jos comunismul”, “Jos Ceaușescu!”. Pe de altă parte  tot în 20 decembrie 1989, Ceaușescu a ținut un lung discurs și a acuzat că cele întâmplate la Timișoara constituie acțiuni organizate din timp de cercuri reacționare, agenturile (sic!) de spionaj străine care au organizat toate acestea împotriva patriei noastre și îndemna la luarea măsurilor drastice pentru anihilarea dușmanilor. “Să acționăm cu toată răspunderea în așa fel ca nicăieri în țara noastră să nu se mai poată organiza și să nu se mai producă asemenea situații… Această campanie împotriva României face parte dintr-un plan mai general împotriva independenței și suveranității popoarelor, acelor popoare care nu vor dominația străină și sunt gata să-și apere cu orice preț, inclusiv cu arma în mână…!”

Astfel, Muzeul Satului Bănățean organizează marți, 20 decembrie 2022, de la ora 13:00, o rememorare și dezbatere legată de zilele tumultoase din decembrie 1989, care aveau să marcheze începutul schimbării regimului politic din țară și a vieții  românilor.

Cercetătorii de la Memorialul Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara au explicat: ”Cu aprobarea generalului Vasile Milea, ministrul apărării naționale din acea perioadă, a fost transmis ordinul de interzicere totală a uzului de armă de către forțele de represiune. Manifestanților li se permite să se deplaseze pe arterele principale din Timișoara. La ora 12.00, militarii sunt retrași din centrul orașului, iar Piața Operei este ocupată în totalitate de către sutelor de mii de protestatari. Astfel, miercuri 20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România”. În continuare, la ora 13.30, mai mulți manifestanți au pătruns în clădirea Operei Naționale Timișoara și au ajuns chiar în celebrul balcon, din zona marii piețe pline de oameni, actuala Piața Victoriei. Din acel moment, clădirea operei a devenit centrul mișcării revoluționare. Liderii Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara s-au instalat în balconul operei de unde au vorbit rând pe rând mulțimii tot mai entuziasmate. De la balcon s-au mai adresat cetățenilor reprezentanți ai unor instituții sau fabrici, inclusiv ai armatei. Ei au susținut revendicarea principală Jos Ceaușescu! și Jos comunismul!

La ora 14.30, s-a format un prim comitet de coordonare al demonstranților. În scurt timp, zeci de mii de oameni din fabrici, din cartierele orașului sau din alte localități din Timiș s-au alătură celor prezenți în Piața Operei, care a devenit neîncăpătoare. Noaptea în holul Operei, se redactează proclamația Frontului Democrat Român, organizație înființată în aceeași zi. Proclamația este multiplicată și transmisă mulțimii și în alte localități. Din balconul Operei, se face apel la grevă generală. Chiar așa se strigă Grevă generală! Se dă citire proclamației Frontului Democrat Român. Sunt trimiși emisari în alte orașe pentru a informa populația despre ceea ce se întâmplă la Timișoara. în același timp, la Timișoara, sunt trimiși mii de membri ai gărzilor patriotice din județele din sudul țării pentru a reprima revolta populară, dar ei sunt convinși să se alăture mulțimii și luptei pentru libertate. Manifestația ia o amploare și mai mare, iar dorința de libertate cuprindea în mod copleșitor masele…! Nu mai exista cale de întoarcere…!

Comentarii

comentarii