Acasă Eveniment 2014 – an electoral pe cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoara

2014 – an electoral pe cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoara

DISTRIBUIȚI

an electoral alegeri in arhipiscopia timisoara6Fiecare preot-paroh de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei  este dator să convoace Adunarea parohială în şedinţă, în zi de duminică (până în 19 ianuarie), în biserica parohială, îndată după Sfânta Liturghie, pentru alegerea Consiliului parohial şi a Comitetului parohial – este ordinul Patriarhiei Române.

 

În ianuarie, se constituie noile adunări parohiale

Preotul lector Alexandru Gabriel Gherasim a explicat că acest Consiliu parohial este organismul executiv al Adunării parohiale. Acesta alege din rândul ei pe membrii Consiliului parohial, între 7 – 12 persoane, în funcţie de categoria parohiei, precum şi 2-4 membri supleanţi. Pe lângă membri astfel aleşi pentru un mandat de 4 ani, sunt membri de drept ai consiliului toţi preoţii şi diaconii slujitori activi ai parohiei, precum şi primul cântăreţ, atât timp cât sunt în funcţie, preotul paroh fiind preşedintele consiliului. De fapt, preotul paroh este preşedintele tuturor organismelor parohiale (deliberative şi executive. Atât consiliul, cât şi comitetul se aleg de Adunarea parohială dintre membrii ei, în cadrul aceleiaşi şedinţe. Apoi, după alte opt zile, tot în zi de duminică (fie 26 ianuarie, fie 2 februarie), preotul paroh întruneşte Comitetul parohial în şedinţa de constituire, prilej cu care se desemnează biroul de conducere şi coordonatorii celor cinci servicii ale comitetului: social, misionar, cultural, pentru tineret şi administrativ-gospodăresc.
Anul 2014 este an electoral în Biserica ortodoxă. În luna ianuarie 2014, se constituie noile adunări parohiale care vor alege noile consilii şi comitete în cadrul fiecărei parohii. În perioada martie-iunie 2014, se vor alege noile adunări eparhiale din fiecare eparhie, ele urmând a desemna, din sânul lor, câte nouă membri, trei clerici şi şase mireni, pentru a se alătura, pentru un mandat de patru ani, membrilor de drept ai consiliilor eparhiale. Totodată, fiecare Adunare eparhială va desemna, tot din sânul ei, câte trei reprezentanţi, un cleric şi doi mireni care să reprezinte eparhia în Adunarea Naţională Bisericească. Potrivit calendarului stabilit, procesul electoral se va încheia la începutul lunii iulie 2014, prin convocarea de către Întâistătătorul BOR, în şedinţa de constituire, a noii Adunări Naţionale Bisericeşti.

Comentarii

comentarii