Acasă Actualitate În 2018, toţi elevii ar trebui să viziteze Alba Iulia, pe banii...

În 2018, toţi elevii ar trebui să viziteze Alba Iulia, pe banii statului

DISTRIBUIȚI

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara Marilen Pirtea propune ca în anul 2018, al Centenarului Marii Uniri, toţi elevii din România, susţinuţi financiar, să viziteze oraşul Alba Iulia.

El spune că întărirea identităţii naţionale trebuie să fie principalul rezultat al sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, iar dacă noi şi părinţii noştri avem simţul apartenenţei destul de dezvoltat, cei mai tineri dintre români au nevoie de un mic imbold.

„Pentru a putea răspunde cât mai bine acestui deziderat, solicităm Ministerului Educaţiei să iniţieze un proiect prin care să se asigure finanţarea necesară ca în 2018 toţi elevii din România să poată vizita oraşul Unirii, Alba Iulia, şi să ia parte la evenimentele desfăşurate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918”, afirmă Pirtea.

Propunerea sa este ca deplasările să se facă la cerere, în grupuri organizate la nivel de şcoală sau clasă, însă detaliile tehnice privind costurile acoperite de proiect vor trebuie discutate şi analizate la nivel de minister, astfel încât raportul dintre costuri şi impact social să fie unul cât mai optimizat.

În anul şcolar 2016-2017 am avut în şcoli 3,6 milioane de elevi. Chiar dacă doar jumătate dintre aceştia ar răspunde pozitiv la o asemenea iniţiativă, coagularea copiilor noştri sub dezideratele Marii Uniri ar aduce ţării beneficii pe termen lung, adaugă deputatul.

Deputatul subliniază că sumele implicate şi procedura de acordare a finanţării sunt de competenţa Ministerului Educaţiei, însă îi îndeamnă pe cei responsabili să nu privească proiectul drept o cheltuială, ci să-l considere ca fiind o investiţie minimă în viitorul nostru.

„Îi îndemn să privească spre ceea ce ne dorim pentru copiii noştri, o societate în care există sentimentul de protecţie şi de loialitate faţă de ceilalţi, cu oameni care pun suflet în ţara lor, sau un stat în mijlocul căruia ignoranţa prevalează. (…). Proiectul poate reprezenta un restart pozitiv în modul în care statul abordează chestiunea identităţii naţionale şi beneficiile pe termen lung ale acesteia”, conchide rectorul UVT.

Comentarii

comentarii