Acasă Cultura Zilele schimbării la faţă a sârbilor – cea mai importantă manifestare literar-spirituală...

Zilele schimbării la faţă a sârbilor – cea mai importantă manifestare literar-spirituală a diasporei sârbe – au debutat la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În prezenţa consulului general, Vladan Tadic, Uniunea Sârbilor din România, cu sprijinul Guvernul României și al Consulatului Serbiei la Timișoara, a organizat deschiderea festivă a celei de-a 28-a ediții a „Zilelor schimbării la faţă a sârbilor”, marți 17 august 2021.

Printre invitații speciali îi amintim pe reprezentanții Consiliului Național Sârb din Muntenegru, ai editurii sârbe din Podgorița, și pe poetul Nenad Grujicic, care, în data de 18 august, va primi Diploma specială de Baziaș. El este poet, eseist, autor de antologii și directorul unui important festival. Această mare manifestare reunește oameni de cultură sârbi din întreaga lume, dar și din țara vecină și prietenă.

Slavomir Gvozdenovici, fost deputat, a amintit că Zilele schimbării la faţă a sârbilor reprezintă cea mai importantă manifestare literar-spirituală a diasporei sârbe. ”Muntenegru a fost stat sârbesc, iar muntenegrenii au fost și au rămas sârbi”, a mai subliniat Gvozdenovici. De asemenea, Ognan Cristici, deputat și președintele Uniunii Sârbilor din România, a ținut să mulțumească Guvernului României pentru sprijinul acordat în scopul organizării acestei importante ediții a Zilelor schimbării la față a sârbilor.

Marți, 17 august, a avut loc vernisajul expoziției „Așa au vorbit strămoșii noștri”, la sediul Uniunii Sârbilor din Timișoara.

În 18 august, va avea loc decernarea Diplomei speciale de Baziaș poetului Nenad Grujicic. În 19 august, de la ora 12.00, va avea loc dezbaterea Sârbii de pretutindeni și sârbii din Muntenegru și România.

Tot în 19 august, de la ora 20.00, se va desfășura comemorarea morții jurnalistului și scriitorului timișorean Raico Cornea, la Centrul cultural Belobreșca. Totul se va încheia cu o seară internațională de poezie.

 

Comentarii

comentarii