Acasă Eveniment 219 posturi didactice din Timiş dispar până pe 1 septembrie 2010

219 posturi didactice din Timiş dispar până pe 1 septembrie 2010

545
DISTRIBUIȚI

Virgil Popescu, liderul Spiru Haret Timiş: „Dacă ne umblă din nou la buzunare, greva generală este iminentă”
Nici nu au început bine şcoală că dascălii din vestul ţării se gândesc deja la grevă generală. Asta, în special, dacă salariile le vor fi diminuate, conform legii salarizării bugetarilor. Învăţământul românesc a fost dat peste cap, la sfârşitul anului trecut, când guvernanţii au anunţat că 15.000 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate până în septembrie 2010. În Timiş, 219 posturi sunt programate să dispară. Dascălii sunt nemulţumiţi şi de bugetul alocat educaţiei. Chiar dacă este vorba de mult visatul 6% din PIB –  banii se vor împărţi acum între educaţie, tineret şi sport şi cercetare. În 2009, alte 14.000 de posturi din învăţământul preuniversitar românesc au dispărut peste noapte. Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean, spune că educaţia a ajuns la marginea prăpastiei şi nemulţumirea dascălilor va putea fi ţinută cu greu în frâu, în 2010.

Cât de justificată este măsura desfiinţării a 15.000 de posturi din învăţământul românesc?
Este o bătaie de joc generală. Educaţia, în România, a ajuns pe marginea prăpastiei şi guvernanţii continuă să ne sfideze. Toate motivele invocate de ei sunt doar nişte poveşti. Nu FMI cere să se reducă numărul dascălilor, ei sunt cei care vor să jongleze cu banii de la un minister la altul. Ordonanţa este ilegală şi o vom contesta la Curtea Constituţională.

Cum se va descurca educaţia cu bugetul alocat pe 2010?
Acest buget este o mare şmecherie. Ne-au promis 6% din PIB şi acum au oferit 6% pentru educaţie, tineret şi sport şi cercetare. Am impresia că cineva chiar ne crede fraieri. Eu vă spun, însă, deschis: totul are o limită. E posibil orice, dascălii sunt foarte nemulţumiţi…

Vă gândiţi şi la o nouă grevă?
Mâine (n.r.-  azi) vor avea loc discuţii între liderii de sindicat şi ministrul Educaţiei. Vom vedea, de abia ne-am strâns, şi nemulţumirile sunt parcă tot mai mari. Dacă ne umblă din nou la buzunare, greva generală este iminentă. Dorim măcar îngheţarea salariilor, deşi am pierdut în doi ani 9% din salariu doar datorită inflaţiei, nu mai vreau să vorbesc şi de cursul euro-leu, care i-a adus pe mulţi la sapă de lemn.

Cât de afectat va fi Timişul după această a doua disponibilizare din învăţământ?
Situaţia la noi este una mai fericită. Doar 219 posturi vor fi desfiinţate. Asta dacă este să le mai dăm crezare celor ce dau legi şi ordonanţe. Oficial sunt 15.000 de posturi care trebuie să dispară, dar neoficial pot fi şi mai multe. Pot să ajungă la 18.000 şi numărul celor ce-şi vor pierde locul de muncă în Timiş creşte şi el automat.

Comentarii

comentarii