Acasă Actualitate 22 de proiecte transfrontaliere din colaborarea Timişului cu zone din Serbia

22 de proiecte transfrontaliere din colaborarea Timişului cu zone din Serbia

DISTRIBUIȚI

“Centrul regional de chirurgie vitro-retiniană şi oftalmo-oncologică” şi “Sistem de monitorizare şi alarmare în caz de dezastre naturale” sunt numai două din aceste proiecte
Judeţul Timiş are, pe lângă contactele deja istorice cu Serbia, şi numeroase proiecte transfrontaliere. Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, alături de Consiliul Judeţean Timiş, a organizat, în 21 februarie, conferinţa privind finalizarea semnării contractelor de finanţare şi de co-finanţare aferente primului apel pentru propuneri de proiecte din cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru liderii de proiect români şi partenerii români din judeţul Timiş. S-au prezentat proiectele finanţate în urma primului apel pentru propuneri de proiecte din cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, ce urmează a fi implementate în judeţul Timiş. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia finanţează proiecte comune, care valorifică potenţialul de dezvoltare al zonei de graniţă dintre România şi Republica Serbia.
“Este un drum pe care trebuie să mergem înainte”
Timişul face o serie de proiecte cu Serbia, cele mai importante fiind cele legate de situaţiile de urgenţă şi cele culturale. “Judeţul Timiş beneficiază de două programe de cooperare – cu Serbia şi Ungaria. Avem posibilitatea de a accesa fonduri pentru cele două graniţe. Acum a venit şi relaţia cu Serbia. De o parte şi de alta, avem mai multe proiecte. 22 de proiecte sunt, în acest moment. Noi, judeţul Timiş, ne-am axat în special pe intervenţii în situaţii de urgenţă. Am avut şi pe Phare, am intrat apoi şi pe acest program IPA, am intrat şi în zona Comunităţii Europene. Practic, în acest moment, încercăm să aducem cât mai mulţi bani în judeţul Timiş, din cât mai multe surse. Serbia a intrat pe proceduri, se poate face o cooperare în spiritul IPA. Am dezvoltat o cooperare cu sârbii, în zona culturală, în special. Este un drum pe care trebuie să mergem înainte, foarte corect. Orice sursă de finanţare este importantă pentru judeţul Timiş. CJ Timiş a fost întotdeauna adeptul parteneriatelor. Proiectul nostru este, în acest moment, pe situaţii de urgenţă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. 
“Programul este finanţat de Uniunea Europeană şi statele partenere România-Serbia”
Sunt trei axe prioritare: Dezvoltare economică şi socială (1), Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă (2), Promovarea schimburilor între comunităţi (3). Printre proiectele cu finanţare IPA CBC în judeţul Timiş se numără şi “Sistem de monitorizare şi alarmare în caz de dezastre naturale”, realizat împreună cu municipalitatea din Vârşeţ, în valoare de 1.150.000 euro. Un altul, realizat cu Zrenjanin, în valoare de 674.070 euro, este cel referitor la “Centrul regional de chirurgie vitro-retiniană şi oftalmo-oncologică”. Un alt proiect se referă la “Înfiinţarea Asociaţiei de Tenis Banat”. “Cămin durabil pentru tezaurul cultural din Banat – Înfiinţarea Centrului Regional Cultural pentru moştenirea culturală din Banat – «Konkordia»” e titlul proiectului dintre Muzeul Banatului Timişoara şi Muzeul Naţional din Pozarevac. “Programul este finanţat de Uniunea Europeană şi statele partenere România-Serbia. Obiectivul principal a fost dezvoltarea programelor. Condiţia de bază e să fie minim doi parteneri: unul, obligatoriu, în România şi unul în Serbia. Zona eligibilă în România o reprezintă judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi. 166 de proiecte au fost depuse la primul apel. S-au finanţat în cadrul axei prioritare 1- 17 proiecte, pentru axa 2 – 7 proiecte, iar pentru axa prioritară 3 – 22 proiecte.”, spune Anca Lolescu, director executiv BRCT Timişoara. Informaţii suplimentare pot fi găsite accesând: www.romania-serbia.net sau www.brct-timisoara.ro.

 

Comentarii

comentarii