Acasă Actualitate 22 decembrie 1989. Timișorenii au învins. Nicolae Ceaușescu a părăsit tronul și...

22 decembrie 1989. Timișorenii au învins. Nicolae Ceaușescu a părăsit tronul și a fugit cu elicopterul

DISTRIBUIȚI

Timp de cinci zile, în decembrie 1989, timișorenii au luptat singuri cu un regim comunist totalitar și cu forțele de represiune ceaușiste. Prețul de sânge: 113 de morți și sute de răniți.

În data de 22 decembrie 1989, în Piața Operei din centrul Timișoarei, cei peste 100.000 de oameni au strigat iarăși “Există Dumnezeu!”, ”Jos Ceaușescu!”, ”Jos dictatura!”, ”Jos comunismul!”, îngenuncheați cu fața la Catedrala Mitropolitană. În această zi, sloganurile eliberatoare au fost mai reale ca niciodată, fiindcă dictatorul Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul din sediul CC al PCR din București, sub presiunea străzii.

Bucuria protestatarilor este copleșitoare! Timișoara a învins! În balconul clădirii Operei Timișoara, numeroase persoane – printre care preoți profesori, militari, artiști – se adresează sutelor de persoane strânse în marea piață din centrul orașului. Toți își exprimau entuziasmul că timișorenii au învins regimul comunist. Se spun rugăciuni.

Cei peste 100.000 de oameni stau îngenuncheați cu fața la catedrală și intonează într-un glas rugăciunea Tatăl nostru, într-o emoție copleșitoare greu de exprimat în cuvinte.

Istoricii cercetători de la Memorialul Revoluției Timișoara, reamintesc că în 22 decembrie, la ora 12:06, la presiunea mulțimii din stradă, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu părăsesc sediul comitetul central din București cu un elicopter, fiind prinși în aceeași zi la Târgoviște.

Din acest moment, putem spune că regimul lui Ceaușescu a căzut – concluzionează cercetătorii de la Memorialul Revoluției Timișoara.

Cu o zi înainte, pe 21 decembrie, discursul lui Ceaușescu din balconul comitetului central este întrerupt de mai multe ori, panica se generalizează, iar mitingul se sparge. Pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. La ora 14.00, în centrul oraşului, apar primele blindate şi autoamfibii.

În noaptea de 21 spre 22, demonstranții ridică baricada de la Intercontinental, iar forţele de ordine primesc ordinul să “cureţe zona”. În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la “Inter” şi din Piaţa Universităţii, fiind înregistraţi morţi, răniţi și arestați.

Până în seara zilei de 22 decembrie, la București s-a format Fontul Salvării Naționale, grupare conduse de Ion Iliescu și Petre Roman care și-au asumat responsabilitatea de a prelua puterea

Ora 22:00. Ion Iliescu citește la televiziune decretul lege prin care este desființat consiliul de stat și este Demis guvernul. Tot atunci este anunțată înființarea Frontului Salvării Naționale și noul organ al puterii de stat! – arată istoricii Memorialului Revoluției Timișoara.

Lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu – 22 decembrie: Revoluția română din 1989.

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, după o noapte însângerată pe străzile Bucureștiului, muncitorii de pe marile platforme industriale au ocupat Piața Universității, iar cu puțin înainte de ora 10.00, Ceaușescu a convocat, în sediul C. C. al P.C.R., ultima ședință a Comitetului Politic Executiv.

El a anunțat că datorită situației extrem de grave, a hotărât să instituie starea de necesitate în întreaga țară. Populația a început însă să ocupe piața din fața sediului Comitetului Central, astfel că la ora 11 în piață erau peste 50.000 de oameni, iar în orele care au urmat numărul lor s-a mărit la peste 100.000.

În jurul orei 11:30, Ceaușescu a încercat să se adreseze mulțimii de la balconul clădirii Comitetului Central, dar a fost întâmpinat cu un val de dezaprobare și furie, moment în care manifestanții strânși în fața sediului Comitetului Central au forțat ușile și au pătruns în clădire, determinându-l pe Ceaușescu să fugă cu un elicopter de pe acoperișul instituției.

La orele amiezii, la radio și televiziune s-a transmis vestea fugii dictatorului, ceea ce a provocat valuri de bucurie în întreaga țară, iar sute de mii de romani au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a saluta căderea regimului comunist în România.

Revoluția din 1989, privită prin ochii Ambasadei SUA la București. Documente publicate după 30 de ani

În 1989, regimurile comuniste în ţările din Europa Centrală şi de Est au fost zguduite din temelii. România a fost singura ţară în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.

Revoluția Română a început la Timișoara, pe 16 decembrie, când mai multe persoane au demonstrat pașnic în sprijinul pastorului László Tokés care urma să fie mutat din localitate. Miliția și trupele de Securitate au intervenit. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţă că a dat ordin să se tragă. “Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!”, preciza Ceauşescu.

În oraş se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii având loc lupte de stradă între civili şi militari şi fiind incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine.

La 20 decembrie 1989, demonstranţii de la Timişoara se grupează în Frontul Democratic Român. Dimineaţa, zeci de coloane de muncitori se îndreaptă spre Piaţa Operei. În jurul orei 11.00, generalul Ştefan Guşe ordonă retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului. În jurul orei 13.00, coloanele de manifestanţi ajung în Piaţa Operei, iar militarii fraternizează cu ei. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului.

O informare a Ambasadei SUA de la București, redactată pe 20 decembrie, surprinde situația explozivă din România comunistă, cu Armata scoasă pe străzile Bucureștiului încă din 19 decembrie și patrule mixte de miliție și armată care păzeau sediile de putere și marile platforme industriale ale Capitalei. 

Diplomații americani prezenți în România evaluau că extinderea protestelor în toată țara va grăbi sfârșitul regimului. În document se arată că în urma agravării situației ”este foarte posibil” să se formeze o alianță care să răstoarne regimul Ceaușescu, formată între persoane cheie din structurile de forță (Securitate, Armată) și unii oficiali comuniști nemulțumiți.

Ulterior, într-o informare redactată în dimineața lui 22 decembrie, Ambasada SUA anunța acasă că ”Regimul Ceaușescu este aproape de a ceda sub presiune, iar tot personalul neesențial al Ambasadei a fost evacuat”. Potrivit analizei misiunii diplomatice a SUA la București, lista posibililor succesori ai lui Ceaușescu îi includea pe: Vasile Milea (găsit mort chiar în dimineața lui 22 decembrie), Ion Iliescu sau fostul ministru de externe Ștefan Andrei.

Pe 20 decembrie, Ceaușescu ține un discurs televizat, condamnă “elementele huliganice” de la Timișoara,  dă vina pe “agenturile străine de spionaj” și anunță un mare ”miting popular” în Piața Republicii (actuala Piața Revoluției), aflată în fața Comitetului Central al PCR.

Pe 21 decembrie, discursul lui Ceaușescu din balconul CC este întrerupt de mai multe ori, panica se generalizează, iar mitingul se sparge. Pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. La ora 14.00, în centrul oraşului, apar primele blindate şi autoamfibii.

În noaptea de 21 spre 22, demonstranții ridică baricada de la Intercontinental, iar Forţele de ordine primesc ordinul să “cureţe zona”. În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la “Inter” şi din Piaţa Universităţii, fiind înregistraţi morţi, răniţi și arestați.

La primele ore ale zilei de 22 decembrie 1989, marile uzine bucureştene îşi încetează activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Griviţa Roşie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti se îndreaptă spre centrul Capitalei.

După ora 11, trupele mecanizate din Bucureşti părăsesc locurile de dispunere stradală din preajma sediului Comitetului Central şi se îndreaptă spre cazărmi. Armata, rămasă fără comandant, acceptă primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stănculescu, prim-adjunct al ministrului apărării. Sutele de mii de manifestanţi scandează “Armata e cu noi!” şi intră în Piaţa Republicii. Unii manifestanţi forţează intrările şi pătrund în sediul CC.

La ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp părăsesc clădirea CC al PCR, la bordul unui elicopter.

În jurul orei 15.00, Cuplul Ceaușescu este arestat lângă municipiul Târgovişte.

De Crăciun, pe 25 decembrie 1989, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar și au fost executaţi prin împuşcare.

Comentarii

comentarii