Acasă Eveniment 23.000 de carnete studenţeşti – arse la Timişoara

23.000 de carnete studenţeşti – arse la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Funeriu – „Go, France yourself!”

O săptămână de proteste la Universitatea de Vest….

Protest radical la Univesitatea de Vest din Timişoara. Studenţii au arborat, luni, steaguri negre pe clădirea universităţii, iar vineri, aceştia vor să dea foc la 23.000 de carnete studenţeşti. Pentru că s-au gândit la costuri, carnetele incendiate vor fi doar nişte replici a celor originale. Studenţii sunt negri de supărare după ce noua Lege a Educaţiei îi exclude aproape total din alegerea rectorului. Ei îi transmit un mesaj la mişto ministrului Funeriu: „Go, France yourself!”.
A murit reprezentarea studenţească?

Luni a fost „Ziua Steagurilor Negre” la Universitatea de Vest din Timişoara. Studenţii au arborat mai multe drapele negre şi mesaje pe zidurile universităţii. „Azi (n.r. – luni) am arborat steguri negre, ca simbol al morţii reprezentativităţii studenţilor. Fiecare zi, până la sfârşitul săptămânii, vom face ceva special. Vineri, în «Ziua celor 23.000 de carnete de student arse» vom da foc unor carnete studenţeşti confecţionate de noi. Joi se va decide dacă Legea Educaţiei se întoarce în parlament, dacă e un răspuns favorabil, avem motive să petrecem. Dacă se acceptă însă forma actuală, ca o măsură suplimentară, vom arde, simbolic, carnetele studenţeşti făcute din carton. Nu suportăm să fim studenţi într-o ţară în care se întâmplă aşa ceva”, ne-a declarat Roxana Cioclov, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest.

Funeriu – „Go, France yourself!”

Protestul inedit de la Universitatea de Vest se va întinde pe o săptămână. O zi specială va fi miercuri, când studenţii din Timişoara îi trimit un mesaj şugubăţ ministrului Funeriu: „Go, France yourself!”. Acţiunile fără precedent ale studenţilor afiliaţi la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România vor să informeze şi să senisbilizeze opinia publică, dar şi să crească gradul de conştientizare. Scopul final este respectarea drepturilor studenţeşti. Cu toate că noua Lege a Educaţiei Naţionale prezintă studenţii ca fiind „parteneri în comunitatea academică”, ei ajung să fie excluşi din cea mai importantă decizie la nivelul unei universităţi: alegerea rectorului. 

Studenţii – simple marionete

ANOSR a cochetat, la un momemnt dat, cu planul lui Funeriu. Liderii studenţilor chiar s-au declarat mulţumiţi că au fost ascultaţi şi unele amendamente ale lor au fost trecute în Legea Educaţiei. Roata s-a întors, însă, peste noapte. Conform noii legi a educaţiei, rectorul poate fi ales de o comisie formată din „minim 12 membri, dintre care cel puţin un student”, 50% reprezentând membrii universităţii şi 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii. Studentul prezent în această comisie ar putea fi un student reprezentant, dar şi un absolvent al universităţii. „LEN nu respectă un drept fundamental al studenţilor: dreptul de a fi reprezentaţi, într-un procent de minim 25%, în toate forurile de conducere ale universităţii. Din acest motiv, OSUT va iniţia, începând de luni, 1 noiembrie 2010, un protest, pe durata întregii săptămâni care urmează, fiecare zi  dezvoltând o altă temă”, mai spune Roxana Cioclov.

Ultimii studenţi care mai pot decide ceva

Marţi este „Ziua Naţională a Studentului reprezentant pe cale de dispariţie”. Ziua coincide cu termenul limită de depunere a candidaturilor pentru reprezentanţii studenţilor la nivel de grupe şi facultăţi, dar şi pentru viitorii membri în Senat. Studenţii de la Timişoara cred că aceşti lideri ce vor fi aleşi de colegii lor ar putea fi ultima generaţie de studenţi care pot să-şi spună punctul de vedere şi să participe la luarea celor mai importante decizii. Studenţii de la ANOSR ameninţă guvernanţii cu proteste de stradă, dacă Legea Educaţiei rămâne bătută în cuie. ANOSR susţine şi că Ministreul Educaţiei a ajuns să-i trateze pe studenţi ca pe nişte simple marionete.

 

Comentarii

comentarii