Acasă Actualitate 23.700 de şomeri, ajutaţi de Uniunea Europeană

23.700 de şomeri, ajutaţi de Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

Conform unui raport prezentat, luni, 22 august, de către Comisia Europeană, aproape 23.700 de lucrători din Uniunea Europeană, concediați ca urmare a crizei economice şi a schimbărilor majore din structura comerţului, au beneficiat, anul trecut, de ajutorul oferit prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG), mai mult decât dublu faţă de numărul de lucrători care au beneficiat de ajutorul oferit de fond în 2009.

Suma de 83,5 milioane euro plătită de FEG al UE unui număr de nouă state membre este menită să ajute autorităţile naţionale, deoarece acestea sprijină lucrătorii concediaţi în găsirea unor noi oportunităţi de locuri de muncă

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a declarat, la publicarea raportului anual: „De la lansarea sa în 2007, Fondul european de ajustare la globalizare, ca instrument de exprimare a solidarităţii UE, contribuie la sprijinirea celor care şi-au pierdut locul de muncă. Fondul acoperă formare şi asistenţă în căutarea unui loc de muncă pentru mii de lucrători europeni şi va continua să joace un rol crucial în lupta împotriva şomajului sau în prevenirea acestuia.” Comisarul a adăugat: „FEG reflectă necesitatea de a ne concentra asupra provocărilor acestui deceniu, menţinând, în acelaşi timp, investiţii susţinute în domenii precum formarea, inovarea şi infrastructura europeană”.

Al patrulea raport anual privind activităţile FEG arată o triplare, în 2010, a contribuţiilor FEG către statele membre. Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, în calitate de autoritate bugetară a UE, au luat, în 2010, 31 de decizii de acordare a finanţării FEG: 13 dintre acestea au fost ca răspuns la cererile întocmite în 2010, iar 18 au vizat cereri începând cu a doua jumătate a anului 2009.

Această creştere puternică reflectă impactul brusc al crizei financiare şi economice mondiale, ceea ce a dus la o creştere dramatică a cererilor în 2009. În 2010, comparativ cu 2009, au fost aprobate de trei ori mai multe cazuri, iar statele membre au beneficiat de o cofinanţare FEG cu 60 % mai mare.

Contribuţiile FEG au vizat 23 688 de lucrători concediaţi din nouă state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania), cu un total de 83 554 141 euro din fond.

Sprijinul a fost acordat pentru a cofinanţa măsurile de politică active pe piaţa muncii propuse şi organizate pentru lucrători de către statele membre, în timpul unei perioade de 24 de luni de la data cererii.

FEG a cofinanţat 65 % din măsuri, sursele naţionale furnizând restul de 35 %. Măsurile concrete pentru persoanele care caută un loc de muncă au inclus asistenţă intensivă şi personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, diverse tipuri de formare profesională, măsuri de perfecţionare şi reciclare, stimulente şi alocaţii temporare pe durata măsurilor active şi alte tipuri de sprijin, cum ar fi înfiinţarea de întreprinderi şi sistemele publice de ocupare a forţei de muncă.

FEG, o iniţiativă propusă pentru prima oară de preşedintele Barroso în vederea asigurării de asistenţă pentru persoanele care îşi pierd locul de muncă din cauza impactului globalizării, a fost înfiinţat de către Parlamentul European şi Consiliu la sfârşitul anului 2006.

Ca parte a propunerii sale pentru următorul cadru financiar multianual dincolo de 2013, Comisia a propus ca UE să îşi exprime în continuare solidaritatea cu lucrătorii concediaţi şi cu regiunile afectate prin intermediul FEG şi în viitor.

Comentarii

comentarii