Acasă Actualitate Societatea Timișoara i-a scris președintelui Klaus Iohannis. Iată de ce!

Societatea Timișoara i-a scris președintelui Klaus Iohannis. Iată de ce!

DISTRIBUIȚI

Societatea Timișoara a trimis o solicitare Președinției României, personal președintelui Klaus Iohannis, pentru a dispune retragerea decorațiilor foștilor informatori și lucrători ai Securității comuniste, precum și ale celor care au fost condamnați definitiv într-un proces penal. Lista cuprinde 17 nume foarte cunoscute.

Primul demers a fost făcut în 2016, dar se pare, că scrisoarea a fost ignorată de președinție. Au trecut 6 ani și nu s-a întâmplat nimic.

Societatea Timişoara susține că ordinele naţionale ale României (Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit) sunt deţinute în prezent de persoane care se încadrează în prevederile art. 51 din Legea nr. 29/2000, privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată. „Vă solicităm să binevoiţi a da publicităţii în ce măsură prevederile acestui act normativ sunt respectate şi în ce măsură ordinele naţionale au fost retrase celor care sunt condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate (art. 51 lit. a din lege) sau se află în situaţii de nedemnitate (art. 51 lit. b din lege), prin faptul că au desfăşurat activităţi de poliţie politică”, se arată în documentul semnată de Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara îi mai solicită preşedintelui să dispună retragerea ordinului, în cazul în care aceasta nu s-a realizat, celor care, potrivit legii, nu mai sunt compatibili cu deţinerea decoraţiei.

Persoanele identificate de către Societatea Timişoara îi vizează pe Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Miron Tudor Mitrea, Şerban Alexandru Brădişteanu, Rodica Mihaela Stănoiu, Dumitru Zamfir, Ion Stan, Constantin Octavian Boşcodeală, Vasile Astărăstoae, Eugen Bădălan, Remus Truică, Sergiu-Tudor Meda, Corneliu Dobrițoiu, Corneliu Duță, Gheorghe Bucur, Mihai Necolaiciuc și Dorinel Mihai Mucea, în total 17 nume grele. Unii au făcut poliție politică, iar alții au fost condamnați.

”Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decorație care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetățenii României, o acordăm unor persoane pentru activitatea lor deosebită pusă în slujba comunității”, atenționează Societatea Timișoara în documentul trimis cancelariei președintelui Klaus Iohannis.

Din păcate, cancelaria ordinelor a interpretat legea într-un mod extrem de dubios spunând că toți cei care au fost condamnați definitiv cu suspendare nu li se vor retrage decorațiile. ”Este foarte ciudat acest mod de interpretare a legii și nu îl acceptăm. Ori nu înțelege legea, ori sfidează. Noi am trimis și jurisprudență, în acest sens. Noi am semnalat aceste anomalii”, a spus Florian Mihalcea, miercuri 5 octombrie 2022.

De aceea Societatea Timișoara a făcut apel către parlamentarii din Timiș să facă demersurile pentru a fi modificată legea și să se scrie clar, ”indiferent dacă au fost condamnați cu suspendare sau nu”, pentru a nu fi loc de interpretări.

 

Comentarii

comentarii