Acasă Actualitate 30 de profesori teologi și filosofi au dezbătut transumanismul în lumina teologiei...

30 de profesori teologi și filosofi au dezbătut transumanismul în lumina teologiei și științei, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS, Ioan, mitropolitul Banatului, a avut loc deschiderea oficială a unui eveniment științific organizat de către Arhiepiscopia Timișoarei, în parteneriat cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT, Academia Română Timișoara și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Conferința Internațională cu tema: „Transumanismul în lumina teologiei, filosofiei și științei – perspectivă critică și implicații metafizice creștine” a avut loc la sfârșitul săptămânii, și a fost deschisă oficial prin prezența a academicianului Ioan Boldea, din partea Academiei Române, a profesor Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, decan Loredana Pungă, reprezentanta Universității de Vest, preotul Nichifor Tănase din partea Arhiepiscopiei Timișoarei și profesor Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București.

Moderatorul întâlnirii, pr. Nichifor Tănase a subliniat faptul că dialogul dintre știință, teologie și filozofie a reușit în ultima vreme să aibă o dezvoltare notabilă într-o direcție nouă și creativă. Acest lucru se datorează în principal juxtapunerii preocupărilor filosofice și cosmologice moderne cu ideile și metodele teologice ale Sfinților Părinți ai Bisericii.

Obiectivul principal al acestei conferințe este de a avansa discursul teologic, filosofic și științific pe un traseu existențial, folosind ideile patristice spre o nouă sinteză cu filosofia și știința modernă. Acest eveniment academic aduce idealul transumanist în conversație cu filosofia modernă și teologia creștină.

Se impune o anume critică teologică a acestei ideologii bazate pe „ideea de progres”, credo-ul ferm susținut de omul modern, o inevitabilă filozofie a istoriei ieșită din Renaștere. Observăm cum tehnica a devenit constitutivă identității ființei umane moderne, iar încorporarea acesteia în înțelegerea de sine a omului i-a alarmat, atât pe teologi, cât și pe umaniștii laici, prin faptul că tehnologia aplicată vieții interioare ne poate dezumaniza. Însă, avansul tehnologic nu ne va răscumpăra din ceea ce teologii numesc păcat.

Natura umană nu este capabilă să se schimbe doar prin augmentarea inteligenței. Există aici o confuzie a evoluției sociologice cu desăvârșirea spirituală. Teologia mărturisește vocația îndumnezeirii și nu îmbunătățirea inteligenței umane prin dezvoltarea tehnologică. Un răspuns complet la problemele inerente ridicate de transumanism ar trebui să includă, de asemenea, o reevaluare a persoanei umane creată după chipul lui Dumnezeu.

Transumanismul este, așadar, o filosofie și o mișcare socială internațională care s-a extins rapid în ultimii ani și care își propune să folosească știința și tehnologia pentru a îmbunătăți ființa și experiența ființei umane.

Cum ar trebui să răspundă teologia și filosofia unor astfel de provocări?

Scopul acestei conferințe a fost să aducă o perspectivă creștină asupra tehnologiilor care deja remodelează viitorul vieții noastre. Dezbaterea s-a situat în contextul legat de dezumanizarea tehnologică versus promisiunea lui Dumnezeu pentru transformarea finală, eshatologică.

Creștinismul este adevărata provocare pentru transumanism, iar nu invers. El ne învață că plenitudinea naturii noastre, nu se realizează printr-o versiuni mentalizată și abstractă a acesteia, ci prin alternativa mântuirii în Hristos.

Această manifestare academică reprezintă, așadar, și un apel adresat intelectualilor creștini, în general, de a se angaja într-o dezbatere cu unele dintre problemele profunde cu care se va confrunta Biserica într-un viitor tehnologic, de a înțelege modul în care tehnologia poate ajuta sau dăuna transformării spirituale autentice.

Desfășurarea propriu-zisă a conferinței și susținerea comunicărilor de către participanți a avut loc în sala festivă „Rotonda” a Facultății de Litere, Istorie și Teologie, de pe Strada Oituz nr. 4.

La eveniment au participat 30 de profesori universitari din țară și străinătate din domeniul teologiei și spiritualității ortodoxe, profesori de filosofie și cercetători în domeniul științei ingineriei.

 

Comentarii

comentarii