Acasă Editorial 30 decembrie. 75 de ani de minciuni. 75 de ani de când...

30 decembrie. 75 de ani de minciuni. 75 de ani de când ne-au furat regele!

DISTRIBUIȚI

30 decembrie 1947, ziua în care comuniștii ne-au strivit demnitatea. Ziua în care ne-au furat regele, pe Regele Mihai I al României. Printr-un simulacru de ședință de guvern, comuniștii coordonați de ruși au forțat abdicarea Regelui Mihai, cu amenințarea de a împușca 1000 de studenți îngenunchiați în Piața Palatului din București. Regele era tânăr, avea doar 26 de ani și era însoțit de mama sa, Regina Elena. Minciunile odioase despre trenurile cu bogății  pe care le-ar fi dus cu ei au fost demontate cu greu abia după revoluție. Regele în exil era speranța  românilor, a celor care puteau să mai știe istorie în perioada comunistă: cei din familiile care au suferit cu venirea comuniștilor, cei  care au dorit să citească cărți interzise sau cărți vechi, ascunse cu grijă de familie, cei care nu au acceptat manipulările  comuniste.

Ani de zile, Regele Mihai transmitea la Europa Liberă mesajul său pentru cei de acasă, pentru cei despre care credea că au păstrat flacăra iubirii pentru valorile  autentice ale unei Românii strivită sub bocancul sovietic. Adevărații luptători anticomuniști au ajuns în închisorile comuniste, la Aiud, Canal, Sighetul Marmației, Gherla. Au murit sau au ieșit bolnavi unii din zecile de mii de idealiști, care sperau într-o România salvată de ”americani”. Ne-au ”salvat” cu încurajări în 1989. Dar nu despre asta este vorba, acum.

Regele Mihai, o persoană de o blândețe și de un rafinament uman excepțional, a rămas speranța multor români, alți mulți ani, după Revoluția de la Timișoara. În 1991, de Sfintele Paști, a fost lăsat (ce umilință) de Iliescu și oamenii lui, la Putna, apoi în București. Un milion de români strigau: ”Majestate, nu pleca, țara te vrea!”. Regele își dăduse cuvântul de onoare că va pleca…Și a plecat. Alte umilințe l-au ținut departe de poporul său, apoi, în cei 28 de ani de alte minciuni (regele s-a stins în decembrie 2017) puterea politică a manipulat lucrurile în sensul altor interese. Există câteva organizații monarhiste entuziaste, câțiva lideri vocali, dar mi-e teamă că ne îndepărtăm de ideea pură a unei monarhii constituționale.

Regele Mihai, un surâs care nu se vede…. o sintagmă pe care o iubesc, care este și titlul cărții pe care am  scris-o cu acordul Regelui Mihai.

Regele Mihai, 75 de ani de istorie furată de comuniști, apoi de fiii lor, iar mai apoi de fiii fiilor lor! O durere, o umilință, urmate de un dezgust profund față de comunism.

Regele nu mai este… a rămas imaginea sa, parte din imaginea României integre, a unei Românii  greu de recuperat!

Comentarii

comentarii