Acasă Cultura 300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub ocupația otomană. Ultimul...

300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub ocupația otomană. Ultimul eveniment aniversar are loc la Muzeul de Artă

DISTRIBUIȚI

timisoara 300 savoyanJoi 8 decembrie, de la ora 18, la Muzeul de Artă Timişoara, în Sala Barocă, va avea loc un eveniment prezentat de prof. univ. dr. Victor Neumann, dedicat prinţului Eugeniu de Savoya, care încheie aniversarea a 300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub ocupația otomană.
Cu acest prilej va fi lansată o carte realizată în condiții grafice deosebite, însoțită și de un calendar special dedicat lui de Savoya. Autor este dr. ing. Árpád Jancsó.

“Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când oştile creştine au eliberat Timişoara după lunga ocupaţie otomană de 164 de ani. O foaie volantă germană din 1717, al cărei titlu latin este Memorabilia A.o MDCCXVI., iar cel german: Gedenckwürdigkeiten des 1716.ten Jahres, prezintă zece evenimente remarcabile ale anului 1716, care merită puse în evidenţă. Între acestea regăsim cucerirea de la turci a puternicei cetăţi a Petrovaradinului (Victoria de turcis ad Petrowaradinum) şi recucerirea Timişoarei (Temeswaria in potestatem redacta). Cetatea Timişoarei, cetate importantă a regatului feudal ungar, a fost în final cucerită, după mai multe încercări eşuate, de puternica armată otomană, în anul 1552. Garnizoana cetăţii, care a apărat-o eroic, a fost măcelărită, iar oraşul cu cultură occidentală a fost transformat într-un oraş oriental. Dominaţia otomană a durat 164 de ani. După asediul nereuşit asupra Vienei, puterea Imperiului Otoman a început să slăbească şi oştile creştine, imperiale au eliberat rând pe rând teritoriile ocupate de turci. Recuceririle, în funcţie de importanţa lor, erau mediatizate mai mult sau mai puţin. Importanţa strategică a Timişoarei a fost determinantă în zonă, prin urmare eliberarea ei a avut un răsunet mare în toată Europa. Prin ocuparea puternicei cetăţi, considerată imposibil de cucerit, a început o nouă eră în viaţa oraşului şi a ţinutului, ce şi-a pus amprenta până în zilele noastre asupra mentalităţii şi a vieţii zilnice a oamenilor de aici”, explică autorul cărții dr. ing. Árpád Jancsó.

Comentarii

comentarii