Acasă Actualitate 30.000 de familii din Timişoara vor fi ajutate la iarnă de primărie...

30.000 de familii din Timişoara vor fi ajutate la iarnă de primărie să-şi plătească întreţinerea

DISTRIBUIȚI
Retragerea subvenţiilor acordate de guvern pentru energia termică face ca preţul căldurii să crească şi la Timişoara. Astfel, în atenţia consilierilor locali ai Timişoarei va fi supus, în plenul de la sfârşitul acestei luni, un proiect de hotărâre ce vizează majorarea preţului de facturare a căldurii la Timişoara de la 164 de lei, la 252 de lei pe gigacalorie.

 „Impactul scumpirii nu va putea fi suportat de timişorenii cu venituri mici şi medii”, spune viceprimarul Sorin Grindeanu, adăugând că există o propunere ca, la iarnă, să se acorde ajutoare pentru plata energiei termice unui număr mult mai mare de familii din Timişoara. Asta pentru că, spune Grindeanu, se doreşte ca orice familie cu venit până în 1.000 de lei pe lună pe membru al familiei, să fie asistată de municipalitate. Ideea este, explică acelaşi Grindeanu, ca suma pe care o plăteşte fiecare familie de timişoreni pentru încălzire, să nu depăşească 10% din venituri. Din statisticile existente în prezent reiese că, dacă ideea expusă anterior va fi pusă în aplicare, o treime din totalul de aproximativ 88.000 de abonaţi ai Colterm vor fi ajutaţi de municipalitate să-şi plătească facturile la iarnă. În plus, timişorenii cu venituri foarte mici, de până la 200 de lei pe lună pe membru de familie, vor fi sprijiniţi cu până la 90% din factura la încălzire. 
 
„Nu subvenţionăm luxul”
 
Grila de acordare a ajutoarelor pentru încălzire va fi aplicată atent, spune Grindeanu, care explică faptul că fiecare timişorean ar trebui să se întindă atât cât îi permite venitul. „Nu vom subvenţiona luxul. Dacă o persoană fără venit locuieşte singură într-un apartament de patru camere, îşi asumă nişte riscuri”, spune acelaşi Grindeanu, explicând că sistemul e relativ simplu: o familie de o persoană va fi ajutată cât pentru o garsonieră, o familie cu două persoane, cât pentru un apartament cu două camere şi aşa mai departe. Dacă noua grilă de sprijinire a timişorenilor pentru plata facturilor la energie termică va fi aprobată, efortul Primăriei Timişoara pentru acordarea ajutoarelor se va ridica la 20 de milioane de lei pe an, faţă de 5 milioane de lei cât s-a plătit anul trecut. Partea cea mai importantă rămâne ca anchetele sociale efectuate la familiile asistate să fie făcute serios, astfel încât să se elimine situaţiile, mult prea des întâlnite în anii precedenţi, în care unele persoane deţineau mai multe maşini sau apartamente şi primeau ajutor de la stat şi municipalitate. 
 
 

Comentarii

comentarii