Acasă Economic 36% dintre angajatorii din România continuă să aibă dificultăţi în acoperirea poziţiilor...

36% dintre angajatorii din România continuă să aibă dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise

DISTRIBUIȚI

Manpower a dat publicităţii rezultatele celei de-a cincea ediţii a Studiului Manpower privind Deficitul de Talente, în care se anunţă un deficit de talente considerabil în multe dintre ţările şi sectoarele de activitate analizate. 31% dintre angajatorii la nivel global şi 36% dintre angajatorii din România declară că au dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise în cadrul companiilor lor. În urma răspunsurilor primite de la cei peste 35.000 de angajatori din 36 de ţări, în topul celor mai dificile poziţii de acoperit la nivel global se regăsesc Muncitorii calificaţi, Reprezentanţii vânzări, Tehnicienii şi Inginerii. Aceste poziţii sunt aceleaşi ca cele raportate de angajatori în ultimii patru ani, ceea ce demonstrează un deficit continuu la nivel global pentru aceste poziţii.
În România angajatorii raportează în 2010 un deficit de talente de 36%, în scădere cu 26 de puncte procentuale faţă de 2009, situându-se cu 5 puncte procentuale peste media globală şi respectiv 13 puncte procentuale peste media regională EMEA. Topul poziţiilor cu deficit de talente în România este aproape identic cu cel din 2009 şi 2008, pentru al treilea an consecutiv, posturile de Ingineri, Muncitori calificaţi şi Reprezentanţi vânzări fiind cel mai greu de acoperit. În acest an, angajatorii români au identificat ca fiind o categorie greu de acoperit – Operatorii de producţie, aceştia intrând în top pe locul 6. Şoferii şi Muncitorii necalificaţi au avansat în top în acest an de pe locul 8 pe locul 4, şi respectiv de pe locul 10 în 2009 pe locul 7. Analizând rezultatele studiului, observăm că 7 dintre cele mai dificile poziţii de acoperit la nivelul ţării noastre se regăsesc şi în topurile la nivel global şi EMEA.
Camelia Stănculescu, Director General al Manpower România afirmă că “deşi numărul de companii care întâmpină dificultăţi în acoperirea poziţiilor cheie s-a redus simţitor în 2010 faţă de 2009 datorită schimbărilor apărute în raportul cerere/ofertă, deficitul de talente rămâne încă o problemă importantă pentru peste o treime din angajatorii din România. Acest rezultat al studiului confirmă faptul că nu atât numărul candidaţilor disponibili pe piaţa muncii este important, cât mixul şi nivelul competenţelor acestora. Creşterea numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă nu elimină nevoia confirmată în ultimii ani de investiţii în oameni atât în timpul anilor de studiu, cât şi în cadrul companiilor angajatoare.”
Topul celor mai căutate poziţii în 2010, în România, este: muncitori calificaţi, reprezentanţi vânzări, tehnicienii (în special cei din producţie/ operaţiuni – inginerie sau mentenanţă), şoferi, personal contabil şi financiar, ingineri, bucătari, poziţii de secretariat, administrativ şi de suport, personal IT, doctori şi alţi specialişti din domeniul sănătăţii.
Soluţia pe care angajatorii o au în acest moment este să îşi extindă căutările către acei candidaţi care pot migra de la un sector de activitate la altul, dintr-un oraş în altul, către cei care îşi doresc o schimbare de roluri în cadrul companiei lor şi către candidaţii nou intraţi pe piaţa muncii. Programele de instruire şi de dezvoltare sunt cheia de acces către această sursă de candidaţi.
„Pentru reducerea diferenţei dintre nevoia angajatorilor pentru acoperirea poziţiilor cu deficit şi nivelul competenţelor şi abilităţilor candidaţilor existenţi, companiile se îndreaptă din ce în ce mai mult către zona de “potenţial antrenabil“. Astfel, compensarea unui nivel mai redus al competenţelor necesare ce pot fi dezvoltate pe parcurs se face prin atragerea de persoane cu abilităţi de învăţare rapidă, cu iniţiativă, flexibile, orientate către performanţă“, a adăugat Camelia Stănculescu, Director General al Manpower România
„Angajatorii trebuie să-şi recalibreze nevoile şi să ia în considerare şi candidaţi care nu pot avea toate competenţele specifice unui loc de muncă, identificând persoanele cu potenţial antrenabil. Chiar dacă unii candidaţii nu se potrivesc perfect în prezent, ei pot să dea dovadă de flexibilitate, curiozitate intelectuală şi personalitate pentru a compensa lipsa anumitor competenţe ce pot fi dobândite ulterior", afirmă Jeffrey A. Joerres, Manpower Inc. Preşedinte şi CEO."

Comentarii

comentarii