Acasă Actualitate 40.600 de timişeni vor avea apă în casă, pentru prima dată

40.600 de timişeni vor avea apă în casă, pentru prima dată

DISTRIBUIȚI

“În judeţul Timiş, 40.600 de locuitori vor beneficia de alimentare cu apă centralizată potabilă, pentru prima dată, iar 50.000 vor fi conectaţi la un sistem de canalizare, tot pentru prima dată, datorită regionalizării serviciilor de apă”, susţine Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, 22 martie. Tot în Timiş, vor fi 380.000 de noi consumatori, adică populaţia din cele 10 localităţi unde Aquatim va opera. 99% din populaţie  va avea acces la apă, făţă de 85%, cât este în prezent. De asemenea, va fi stimulată creşterea economică, prin îmbunătăţirea infrastructurii şi va fi extinsă contorizarea apei în totalitate, în judeţ.

Apă “purificată” pentru Bega

În Timişoara, în prezent, se află în derulare reabilitarea Staţiei de epurare a apei reziduale şi modernizarea canalizării pentru populaţia oraşului, pentru a fi în conformitate cu Directiva privind apele uzate urbane a Comisiei Europene. Astfel, va fi îmbunătăţit sistemul de colectare a apelor uzate, prin reducerea infiltraţiilor şi a exfiltraţiilor din reţeaua de canalizare, dar şi tratarea nămolurilor rezultate va fi realizată la standarde înalte, astfel încât acestea să poată fi eliminate cu respectarea legislaţiei specifice, europene şi româneşti. Toate apele uzate şi meteorice transportate prin sistemul de canalizare al oraşului Timişoara ajung la staţia de epurare, unde sunt „curăţate” înainte de deversarea în Bega. Procesul tehnologic de epurare cuprinde două trepte: mecanică şi biologică.
Staţia de epurare a fost pusă în funcţiune în 1912. Reabilitarea staţiei de epurare va asigura o calitate corespunzătoare a apelor deversate în râul Bega, în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene. În cadrul componentei, se va mai realiza şi un laborator pentru analize fizico-chimice ale apei potabile şi reziduale.  
 
Apă puţină

Conform Directivei Comisiei Europene, privind epurarea apelor uzate urbane, până în 2010, sistemele de colectare trebuie să fie asigurate pentru 60% din populaţia ţării, până la sfârşitul anului 2013, pentru 69,1%, până în 2015, pentru 80,2%, iar până în 2018, 100% din populaţia ţării noastre trebuie să aibă sisteme de colectare a apelor uzate. Pentru a face faţă concurenţei şi evoluţiei tehnologice europene şi internaţionale, Aquatim dezvoltă programe cercetare proprii pentru creşterea gradului de asimilare a tehnologiilor avansate. România este o ţară relativ săracă în resurse de apă. Dispune de numai 3.246 de metri cubi pe locuitor pe an, faţă de media europeană de 4.800 metri cubi pe locuitor pe an. Dacă nu s-ar lua în calcul şi apa Dunării, resursele ar fi şi mai limitate. Astfel, ţara noastră ocupă locul 22 în lume, cu 75 de miliarde de metri cubi pe an, inclusiv cu apa Dunării. Conform Direcţiei Apelor Banat, pe anul 2009, pe întreg Spaţiul Hidrografic Banat, captările de apă destinate populaţiei, industriei şi agriculturii, din subteran şi suprafaţă, s-a ridicat la 111.983,675 mii metri cubi. În UE, 44% din consumul de apă este folosit pentru producerea energiei, 24% pentru agricultură şi numai 17% pentru consumul populaţiei.

Comentarii

comentarii