Acasă Actualitate 25 de medici din Timiş au dezbătut problema autismului

25 de medici din Timiş au dezbătut problema autismului

DISTRIBUIȚI

Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara a organizat, sâmbătă, 16 mai, simpozionul cu tema „Autismul nu dispare la 18 ani!”, în cadrul aceluiaşi proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE 2006 – Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală. 25 de medici de familie şi rezidenţi din Timiş au participat la seminar şi au discutat despre tulburările din spectrul autist, modalităţi de recunoaştere a diferitelor forme de tulburări de spectru autist la copii şi la adult.
Cu această ocazie, s-a încercat familiarizarea medicilor de familie cu principalele probleme medicale şi psihiatrice ale pacienţilor cu tulburări pervasive de dezvoltare, gestionarea situaţiilor de criză şi modalităţi de îngrijire şi suport pentru membrii familiei.
“Considerăm ca a venit timpul schimbării şi în ţara noastră şi dorim să  începem aceasta schimbare adresandu-ne specialiştilor din medicina de familie, pentru că persoanele cu autism au nevoie de servicii medicale de calitate care să acompanieze serviciile sociale.
Numai lucrând împreună putem să obţinem rezultate vizibile şi benefice pentru aceste persoane”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei “Pentru Voi”.
La semianr s-a amintit că, în 2 aprilie, SUA au introdus Legea privind tratamentul şi ameliorarea autismului, care presupune includerea serviciilor de suport pentru adulţii cu tulburări din spectrul autist în obligaţiile statului american.
Autismul este o tulburare ce durează întreaga viaţă, iar, SUA cheltuiesc pentru o persoană cu autism de-a lungul vieţii între 3,5 – 5 milioane de dolari.
Costurile anuale la nivel naţional ating 35$ bilioane. În România, în mod oficial, nici măcar nu există persoane adulte cu autism şi, prin urmare nici servicii specializate care să se adreseze direct nevoilor lor şi ale familiilor lor.

Comentarii

comentarii