Acasă Actualitate 50 de seniori din Timiș și din Republica Moldova schimbă scrisori de...

50 de seniori din Timiș și din Republica Moldova schimbă scrisori de mână, cu copii instituționalizați

DISTRIBUIȚI

Asociația Bis (ONG cu sediul în Sibiu) implementează în Timișoara, de-a lungul anului 2023, proiectul comunitar Scrisori pentru bunicii noștri în parteneriat cu structuri locale (atât ONG-uri cât și instituții) și o entitate internațională (Help Age International, filiala Republica Moldova).

Aproximativ 50 de vârstnici din județul Timiș și din Republica Moldova, care au fost deja identificați, poartă o corespondență, prin intermediul scrisorilor scrise de mână, cu copii instituționalizați și copii aflați în situații de risc, sub coordonarea echipei Bis, în strânsă legătură cu partenerii.

Scrisorile rezultate sunt arhivate pe parcurs, urmând a constitui materialul literar și dramaturgic al unui spectacol de teatru comunitar, în care vor fi implicați atât actori profesioniști, cât și non-profesioniști (o parte dintre copii și o parte dintre vârstnici).

Concomitent cu procesul corespondenței, copiii implicați în proiect vor beneficia, alături de alți membri ai comunității, de ateliere și două spectacole de teatru care vor avea loc la Muzeul Apei din Timișoara, în lunile iulie și august. 

Primul spectacol, la final de iulie

BIS Teatru are plăcerea de a anunța că primul eveniment pentru publicul larg din cadrul proiectului, spectacolul „Povești africane”, va fi prezentat la Muzeul Apei din Timișoara. 

Evenimentul, cu intrare liberă, va avea loc pe 28 iulie și este adresat copiilor de toate vârstele. 

„Povești africane”, interpretat de Shama Leah, o tânără actriță de origine ugandeză, și Dada Love, (Andrada Grosu), este un spectacol interactiv și educativ care promovează diversitatea și identitatea. Povestea aduce în prim-plan aventurile unei fetițe care nu-și ascultă mama și cade în plasa unui cimpanzeu rău intenționat. Spectacolul este prezentat în română, engleză și ugandeză și este perfect inteligibil pentru cei mici.

Evenimentul debutează cu un moment interactiv, în care Dada Love îi încurajează pe copii să enumere cele șapte continente ale lumii. După această introducere, copiii vor fi anunțați că vor fi martorii unei povești africane fascinante. Așteptarea lor va fi răsplătită prin apariția spectaculoasă a actriței Shama Leah, care sosește direct din Africa. Copiii vor descoperi similitudini neașteptate cu poveștile tradiționale românești, precum “Capra cu trei iezi” și “Scufița roșie”.

„Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o implică realizarea unui spectacol pentru copii și ne bucurăm să oferim un eveniment care promovează diversitatea și culturile diferite, într-un mod plin de fantezie. Părțile interactive, coordonate magistral de Andrada Grosu, o actriță cu experiență în lucrul cu copii de toate vârstele, au rolul de a dezvolta atenția, cultura generală și dorința de cunoaștere a celor mici.”, spune Bogdan Sărătean, sufletul din spatele BIS Teatru.

„Povești africane” este un spectacol de 40 de minute, recomandat copiilor cu vârste între 3 și 10 ani. Costumele au fost create de Beia Voicu, coregrafia este semnată de Alin State, iar regia este asigurată de Bogdan Sărătean. Echipa tehnică este coordonată de Alex Ciubăr.

Spectacole în programul Capitalei Europene a Culturii Timișoara

În data de 28 iulie, spectacolul „Povești africane” se va juca la ora 14:00, iar în data de 28 august, va fi prezentat spectacolul „Anaz și Dragonul” (ora va fi anunțată ulterior). Ambele spectacole vor avea loc în incinta Muzeului Apei, iar intrarea este gratuită pentru toți cei dornici să participe. Spectacolele sunt deschise publicului larg, cu accent pe comunitatea din apropierea Muzeului Apei. 

Spectacolul din 28 iulie este dedicat copiilor beneficiari ai proiectului, însă toți cei care doresc să se bucure de teatru vor avea de asemenea acces gratuit. 

Spectacolul din 28 august este destinat atât copiilor, cât și vârstnicilor, reprezentând un moment special în care toți participanții vor interacționa pentru prima dată. Mai multe detalii despre evenimentul din 28 august vor fi furnizate într-un comunicat ulterior.

Încheierea proiectului va fi marcată de un eveniment inedit în luna noiembrie, care va încununa întreaga muncă realizată în aceste luni.

Ateliere dedicate copiilor din centre din Timișoara

Proiectul desfășurat la Timișoara se întinde pe mai multe luni, timp în care traineri tineri, cu experiență în lucrul cu copiii de toate vârstele, Andreea Todincă, Alexandru Romescu, Bachir Banjak, Andrada Grosu, Claudiu Fălămaș, Sharom Bukirwa, Mayatita Das și Diana Cătănescu, desfășoară ateliere cu minori aflați în centre de asistență socială. 

„Până în prezent am desfășurat două ateliere pentru copiii de la Centrul de zi “Sf. Nicolae” Timișoara. Aproximativ 15 copii se bucură de exerciții de actorie, dar și exerciții de dezvoltare personală interactivă, prin joacă. Avem chiar o activitate specială pentru ei, se numește <1-2-3 lucruri despre mine> și ne ajută să ne cunoaștem cu toții mai bine.

Au și o temă acum, să creeze fișe în care să realizeze mai multe desene, cu chipurile lor, să își prezinte mâncarea, povestea, culoarea preferate, apoi să scrie și trei lucruri care îi fac fericiți. Ne bucurăm că s-au deschis față de noi, că ne distrăm și ne cunoaștem”, spune Andreea Todincă, unul din coordonatorii atelierelor.

Activitățile vor continua, iar în 26 iulie, de la ora 10, se va desfășura un nou atelier pentru copiii de la Centrul de zi “Sf. Nicolae” Timișoara. În aceeași zi, dar de la ora 13 va fi susținut un atelier pentru copiii de la Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți. 

De asemenea, cu o zi înainte de spectacolul de la Muzeul Apei, în 27 iulie, de la ora 10 actorii BIS merg din nou la copiii de la Centrul de zi “Sf. Nicolae” Timișoara, iar de la ora 13, merg la copiii de la Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți.

Proiectul Scrisori pentru bunicii noștri face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Light Over Borders, derulat de Centrul de Cultura și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Partenerii proiectului SCRISORI PENTRU BUNICII NOȘTRI: Direcția de Asistență Socială Timișoara, Help Age International (filiala Republica Moldova), Muzeul Apei Timișoara/Aquatim S.A., Asociația Culturală Diogene.

Comentarii

comentarii