Acasă Actualitate 500 de ani! Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Parohia...

500 de ani! Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Parohia Măru Caraș Severin – jumătate de mileniu

DISTRIBUIȚI

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Parohia Măru, județul Caraș Severin, datează din anul 1520 și în 2022 împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Sfântul Munte Athos.

Așezământul monahal din Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian.

Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. În cadrul mănăstirii se construiește un așezământ destinat creșterii și educației copiilor orfani.

Situat în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, județul Caraș Severin, așezământul monahal din această zonă și-a sărbătorit hramul, în prezența a sute de credincioși veniți din tot Banatul.

Există frumoasa tradiție ca încă din ajunul hramului să înceapă manifestările prilejuite de acest eveniment prin procesiunea cu icoana făcătoare de minuni.

Astfel, o frumoasă slujbă de mulțumire în biserica parohială din Măru a fost făcută după care a urmat procesiunea cu icoana până în stațiunea Poiana Mărului, unde a fost sfinţită și o troiță ce este amplasată la prima intersecție din această stațiune. În continuare icoana a fost așezată lângă altarul de vară al mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul participând la Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare.

În ziua hramului Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului tot în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării noastre.

„În această săptămână a sfinților ne-am rugat și Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Maicii Domnului, ca Mântuitorul să primească pocăința noastră, rugăciunile și lacrimile noastre și să înțelegem și noi mai bine mesajul Sfântului Ioan, care este de fapt și mesajul Mântuitorului: «Pocăiți-vă căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor… pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui». Trebuie să ne pocăim și să punem început bun vieții noastre și să aplicăm cuvintele psalmistului David: «face-ți făgăduințe și le împliniți Domnului Dumnezeului vostru». Să-i făgăduim Domnului că nu vom mai păcătui, că vom duce o viață echilibrată și cumpătată, iar binecuvântarea Domnului va fi peste noi.

Pocăința este la îndemâna fiecăruia, de aceea Ioan Botezătorul strigă și astăzi în pustiul lumii contemporane ca noi să înțelegem că trebuie să venim la biserică, în fiecare duminică și sărbătoare ca la plinirea vremii să ajungem în Împărăția Luminii, unde sunt toți sfinții și drepții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac”, a subliniat Părintele Episcop după Sfânta Liturghie.

 

Comentarii

comentarii