Acasă Economic 500 de milioane de euro pentru irigații! Cosmin Popescu, rectorul USV: ”Cei...

500 de milioane de euro pentru irigații! Cosmin Popescu, rectorul USV: ”Cei 9.000 de km de canale trebuie intabulați!”

DISTRIBUIȚI

Fermieri și autorități locale agricole din Timiș, Arad, Caraș Severin, dar și profesori specialiști de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara s-au reunit, marți, la Iulius Congres Hall, unde au dezbătut problema etern nerezolvată a irigaţiilor.

De asemenea, s-a analizat microinfrastructura de irigaţii, la nivel de fermă, precum și problema echipamentelor pentru irigaţii adecvate sursei de apă, planului de culturi şi condiţiilor pedoclimatice și gestionarea sustenabilă a utilizării apei pentru irigaţii și eficienţa procesului de irigare.

În cadrul conferinței s-au adus în discuție provocările fermierilor din zona de vest în 2022, cum ar fi secetă, costuri de producție mari, investițiile în domeniu, irigații și modernizarea sistemului agricol, criza îngrășămintelor și rolul finanțării în creșterea suprafețelor irigate în România. Dintre invitați amintim: Codruț Ancheș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, Tiberiu Moisă-director general adjunct MidCorporate & IMM Banca Transilvania, Cristian Hostiuc-director editorial Ziarul Financiar, Cosmin Popescu-rector USVT, Ianco Zifceak-proprietar Maxagro, Georg Bardeau-proprietar Bardeau Holding, Kelo Milan- presedinte Cooperativa Agricola Fermierul Nadlacan, Ioan Bohancanu-primar Beba veche, Cosmin Micu-fondator Procereal Agrosan, Imbrea Florin-decan Facultatea de Agricultura din cadrul Universității de Științele Vieții Timișoara.

Rectorul Cosmin Popescu a atras atenția despre necesitatea intabulării canalelor de irigații și desecări existente. ”Pentru a folosi infrastructura de irigații de către ANIF, trebuie să fie intabulată. Există 9,000 de km, dar trebuie să fie intabulați. De asemenea, trebuie atrase fonduri pentru modernizarea acestei infrastructuri, dar pentru asta e nevoie să prezinți dovada proprietății. În momentul acesta noi suntem în urmă. Dacă se dau 500 de milioane de euro pentru irigații, la intabularea celor 9.000 de km probabil ajungi la 5% din această sumă, prevăzută în PNS. Astfel, s-ar rezolva problema și i-am folosi din PNS, altfel nu putem”, a explicat prof. Cosmin Popescu.

Codruț Ancheș a prezentat și mesajul ministrului agriculturii și a vorbit de prioritizarea proiectelor din PNS 2023-2027 prin care se va urmări acoperirea unei suprafețe irigate cât mai mari, realizarea proiectelor în zone care prezintă un potențial irigabil crescut, cât și a celor care implementează soluții moderne de agricultură de precizie. Suma alocată pentru irigații este de 502,4 mil. euro, din care zonale=400,0 mil. euro locale 102,4 mil. euro. România irigabilă, Timișul irigabil, eficient și intelingent! ”Trebuia să fie aici ANIF-ul să explice fermierilor ce au de făcut. Dacă vorbim de irigații, trebuie rezolvată problema canalelor. Acestea sunt colmatate, iar apa stagnează pe culturile agricole și apare fenomenul băltirilor”, a spus Ancheș.

În contextul schimbărilor climatice la nivel global, precum apariţia secetei pedologice în ultimii ani în Timiș și în România, dar şi în contextul evenimentelor neprevăzute, cum ar fi pandemia de COVID-19, urmată de creşterea inflaţiei, a preţurilor materiilor prime şi utilităţilor, cât şi izbucnirea războiului ruso-ucrainean, politicile publice se creionează tot mai mult în jurul securităţii alimentare.

Producţia de grâu recoltată în anul agricol 2022 a fost de 9,17 mil. tone, cu 23% mai mică decât în anul agricol 2021, iar producţia de rapiţă a fost de 1,12 mil. tone, cu 22% mai mică decât în anul 2021, arată datele de la Ministerul Agriculturii.

Producţia de porumb este estimată la 8 milioane de tone, iar cea de floarea-soarelui la 2 milioane de tone. Producţia totală de cereale este estimată la 22-23 de milioane de tone de cereale, faţă de peste 30 de milioane de tone de cereale în 2021. Nu există însă date oficiale privind producţia totală de cereale pentru anul agricol 2022, pentru că 1,27 milioane de hectare au fost afectate de secetă, iar în prezent specialiştii analizează gradul de afectare al acestora. Cele mai afectate culturi au fost cele de toamnă, de porumb şi floarea-soarelui.

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar circa 500.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate, arată datele Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, pentru că infrastructura principală şi secundară înirigaţii necesită lucrări de reabilitare. Ministerul Agriculturii a promis că va investi începând de anul viitor până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 2,6 milioane de hectare. De asemenea, a promis 100 de milioane de euro pentru sisteme de irigaţii dezvoltate la nivel local. Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness, cum sunt irigaţiile, schimbările climatice sau rotaţia culturilor.

 

Comentarii

comentarii