Acasă Economic 564 de angajaţi de la Alcatel-Lucent vor fi concediaţi

564 de angajaţi de la Alcatel-Lucent vor fi concediaţi

560
DISTRIBUIȚI

Conform unei declaraţii a lui Philippe Saint-Aubain, secretarul Comitetului European pentru Informaţie şi Dialog al Alcatel-Lucent, publicată de Les Echos, Alcatel-Lucent SA va concedia 564 de angajaţi în România. Concedierile fac parte din planul de restructurare care va disponibiliza 26.000 de persoane la nivel european.
În timp ce în România vor fi daţi afară 564 de oameni, în Franţa vor fi concediaţi 1.374, iar în Germania – 773. „Faţă de sfârşitul lui 2008, în 2009 şi 2010 unul din şase angajaţi va pleca. Mai mult de 4.500 de slujbe vor dispărea sau vor fi externalizate”, a adăugat Saint-Aubain.
Anul trecut, compania avea la Timişoara şi Bucureşti peste 1.300 de angajaţi, 80% dintre aceştia având studii superioare.
Grupul a început mai multe programe de reducere de costuri începând cu 2006, atunci când Alcatel a fuzionat cu Lucent Technologies.
Compania Alcatel-Lucent România a fost înfiinţată în 1991, la Timişoara, şi coordonează activitatea grupului în alte zece ţări din sud-estul Europei, inclusiv tarile balcanice, Grecia si Cipru.
Din 2006, preşedintele Alcatel-Lucent Romania Dan Bderos a fost desemnat coordonatorul regional pentru sud-estul Europei, coordonând activităţi din 12 ţări: Albania, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Cipru, Croaţia, Grecia, România, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Republica Moldova şi Slovenia. Datoriile totale ale Alcatel-Lucent Romania au ajuns anul trecut la 83,2 milioane de euro faţă de 112,8 de milioane de euro în 2007.

Lucrurile se ştiau din iunie

Pe 26 iunie Dan Bedros şi-a anunţat retragerea din Alcatel-Lucent. Dan Bedros a declarat că şi-a anunţat retragerea din companie printr-o scrisoare transmisă angajaţilor, pentru că, după 18 ani în companie, devenise un "robot". „Mă pensionez formal, dar voi rămâne tot în domeniul telecomunicaţiilor. Voi activa ori în cadrul altei companii, ori voi construi o altă companie. După atâţia ani, la un moment dat devii robot şi simţi nevoia să faci altceva”, a declarat Bedros.
Decizia de a concedia angajaţii de la Timişoara era cunoscută din luna iunie. Aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Alcatel-Lucent din Timişoara au protestat pe 30 iunie faţă de intenţia conducerii grupului de a externaliza trei departamente ale companiei. Angajaţii au declarat că acest protest, organizat în pauza de prânz, este un gest de solidaritate faţă de colegii lor din Franţa. Angajaţii i-au cerut atunci lui Dan Bedros, preşedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est să revină asupra deciziei sale.
Conform unor surse din cadrul companie, 458 dintre locurile de muncă din Timişoara vor fi externalizate către firma indiană Wipro, o firmă care preia proiecte de soft în orice domeniu. Ceilalţi 106 angajaţi în prag de concediere, vor trece la Hewlett-Packard. 
 

Comentarii

comentarii