Acasă Eveniment 6 cămătari din vestul țării, reținuți de DIICOT: Acordau împrumuturi cu dobânzi...

6 cămătari din vestul țării, reținuți de DIICOT: Acordau împrumuturi cu dobânzi de 100%, iar datornicii erau bătuţi şi sechestraţi

DISTRIBUIȚI

diicot terorism 07383000

Procurorii DIICOT din Hunedoara au reţinut, vineri, şase bărbaţi, acuzaţi că acordau împrumuturi cu dobânzi enorme de 100%, iar datornicii care nu reuşeau să înapoieze la timp banii erau bătuţi şi sechestraţi.

La data de 31.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a șase inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate în mod ilegal.

În cauză s-a reținut faptul că, în primăvara anului 2021, pe raza județului Hunedoara a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârșirii infracțiunii de camătă. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au acordat, ca îndeletnicire, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, de peste 100%. Pentru recuperarea datoriilor și perceperea dobânzilor impuse, aceștia au recurs la amenințări și la violență fizică, mergând până la lipsirea de libertate a datornicilor.

Până în prezent au fost identificate un număr de 26 de persoane vătămate.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 31.08.2022, au fost identificate și ridicate de la inculpați sume mari de bani (în contextul în care aceștia nu realizează venituri licite) precum și un număr important de documente privind autoturisme, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că au fost lăsate în garanție de persoanele împrumutate de cămătari.

La data de 01.09.2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara a admis propunerea procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, dispunând arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor 6 inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Hunedoara și Brigăzii Mobile de Jandarmi Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor.

Comentarii

comentarii