Acasă Actualitate 60 de ani de la deportarea etnicilor germani din Banatul Montan

60 de ani de la deportarea etnicilor germani din Banatul Montan

DISTRIBUIȚI

S-au împlinit 68 de ani de la deportarea etnicilor germani în fosta Uniune Sovietică. Evenimentul a fost marcat la Reşiţa, printr-un moment comemorativ, desfăşurat la Monumentul Deportaţilor, ridicat în 1995 în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în timpul exilului în Urali sau Siberia. Aproximativ zece mii de etnici germani din Banatul Montan luau, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, calea exilului, pentru a contribui, aşa cum spuneau autorităţile acelor vremuri, la reconstrucţia Uniunii Sovietice.
„În urmă cu 68 de ani a debutat, în întreaga Românie, deportarea etnicilor germani în fosta Uniune Sovietică, a declarat Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic German Caraş-Severin. Tineri şi oameni maturi au fost deportaţi, atunci, pentru o perioadă de până la cinci ani, departe de casele lor, pentru a ajuta la munca de reconstrucţie în folosul Uniunii Sovietice. Astăzi, în Caraş-Severin mai trăiesc doar 92 de deportaţi germani în fosta URSS, dintre care circa 40 în municipiul Reşiţa. Pentru cei care mai sunt azi în viaţă ne adunăm aici, în fiecare an, la jumătatea lunii ianuarie, pentru a fi aproape de ei”.
Momentul comemorativ a cuprins rugăciuni ecumenice ale preoţilor catolici şi evanghelişti şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Comentarii

comentarii