Acasă Actualitate 7 cazuri de trichineloză în Timiş

7 cazuri de trichineloză în Timiş

351
DISTRIBUIȚI

“La Victor Vlad Delamarina e un focar şi al doilea focar e în Timişoara, cu carne provenită de la Maşloc”, spune Pompiliu Smultea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş
Trichineloza şi-a făcut cuib în două localităţi din Timiş, în această perioadă. Carnea infestată, mâncată de unii în perioada sărbătorilor de iarnă, îşi arată acum colţii. Nu mai puţin de şapte cazuri sunt diagnosticate în Timiş. Sunt două focare de trichineloză, la ora actuală. “La Victor Vlad Delamarina e un focar şi al doilea focar e în Timişoara, cu carne provenită de la Maşloc”, spune Pompiliu Smultea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Timiş. În unele cazuri, apariţia trihinelozei şi a porcilor infestaţi cu trichinella are loc din cauza condiţiilor în care se cresc aceste animale, nu de puţine ori improprii. O fi porcul… porc şi îi place să dea cu râtul în mocirlă, dar e nevoie şi de puţină igienă.

7,8 lei costă verificarea cărnii
În plus, după ce taie porcul, mulţi oameni uită sau nu vor să prezinte carnea la verificare. Trec direct la pomana procului, fără să mai verifice carnea, dacă este OK sau nu, din toate punctele de vedere. Iar un examen de acest fel durează puţin şi costă doar 7,8 lei. O poate face orice medic veterinar, care există în orice comună. În general, perioada de incubaţie a trichinelozei e de la 15 la 30 de zile. Apare primul caz la 15 zile, iar următoarele pot apărea în acest interval. Simptomele trichinelozei apar atât la adulţi, cât şi la copii. Unele forme sunt mai uşoare, altele mai severe. Infecţiile grave pot pune viaţa în pericol. Dureri abdominale, greaţă şi vărsături accentuate şi chiar febră pot fi primele semne, pe care e bine să le verificaţi la un control medical. Boala se poate agrava dacă nu mergeţi la un consult şi manifestările ei sunt mult mai severe – dureri musculare, perioade delirante, edeme, senzaţie de astenie, dureri în masele musculare, dificultăţi de mers şi altele. Păi, nu e mai uşor să mâncăm carne verificată?

Comentarii

comentarii