Acasă Cultura 70 de ani de la nașterea eroului din Piața Maria Timișoara, Ioan...

70 de ani de la nașterea eroului din Piața Maria Timișoara, Ioan Monoran, și 30 de ani de la moarte

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 18 ianuarie 2023, s-au împlinit 70 de ani de la nașterea poetului Ioan Monoran, eroul din Piața Maria Timișoara din decembrie 1989, și 30 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, 2 decembrie 1993.

Cu acest prilej, poetul George Lână a organizat un moment special de aducere aminte, la Teatrul de Păpuși Merlin Timișoara, miercuri seara, de la ora 18.00. Manifestarea culturală a avut loc cu prilejul lansării celui de-al zecelea volum de poezie semnat de George Lână, intitulat A treia inimă, în ediție bilingvă, engleză și română, în traducerea scriitoarei, Antuza Genescu.

Ioan Monoran a murit cu puţin timp înainte de a-şi vedea împlinit unul dintre visele cele mai dragi: publicarea unui volum de versuri. A lăsat în urmă o familie care a încercat să-i păstreze vie amintirea şi să ofere lumii rodul muncii sale de poet. Dincolo de activitatea sa literară, Ion Monoran rămâne „poetul care a oprit tramvaiele la revoluţie”, „pletosul” care nu s-a temut de ameninţările securiştilor, în seara zilei de 16 decembrie 1989, în drum spre Comitetul Judeţean de Partid.

Născut pe 18 ianuarie 1953, în satul Petroman, Ion Monoran şi-a început „aventurile” cu fosta Securitate încă din timpul liceului. Pentru o naivitate de adolescent – încercarea de a trece fraudulos frontiera pentru a călători şi a scrie poezie – a fost exmatriculat şi trimis la muncă. Deşi a activat în cenacluri şi a ajuns să fie apreciat de critici, din cauza trecutului său nu a reuşit să publice niciun volum de versuri înainte de 1989. În decembrie 1989, alături de Daniel Zăgănescu şi alţi tineri timişoreni, a oprit tramvaiele în Piaţa Maria şi a direcţionat mulţimea de protestatari către sediul judeţan al partidului. Un gest care a reprezentat scânteia revoluţiei. După schimbarea regimului, a fost unul dintre cei care s-au implicat decisiv în apariţia ziarului Timişoara şi impunerea acestuia ca un exponent al idealurilor revoluţiei. Apoi, pe 2 decembrie 1993, când în sfârşit trebuia să aibă o întâlnire cu un editor pentru a stabili ultimele detalii ale volumului său de debut, Ion Monoran a fost trădat de propria inimă.

În decembrie 2014, Primăria Timișoara și Societatea Timișoara au inaugurat bustul poetului și revoluționarului Ion Monoran, pe Podul Traian, din Timișoara, nu departe de Piața Maria.

Bustul a fost făcut de Aurel Gheorghe Ardeleanu. „Trebuie să îi aducem omagiu lui Monoran pentru curajul și eroismul de care a dat dovadă atunci, în decembrie 1989, datorită lui și celorlalți revoluționari din Timișoara și din țară, suntem astăzi aici și putem sărbători în libertate cei 25 de ani scurși  de la căderea regimului dictatorial comunist. Monoran a fost primul om care în decembrie 1989 a strigat Jos comunismul!, dând tonul revoluției din Timișoara și din România”, a spus atunci primarul Nicolae Robu. De asemenea, Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a subliniat atunci: ”Monumentele sunt însă făcute pentru noi, cei care am supraviețuit, pentru a avea un loc în care să ne aducem aminte de cel care a fost într-un moment dat al istorie, eroul unei seri neobișnuit de calde pentru un mijloc de decembrie. Acest monument este foarte aproape de locul în care poetul rebel a scris istorie. El a fost mereu în stradă, în fruntea mulțimilor ce protestau împotriva încercărilor comuniste de restaurare. Datorită acestui bust, generații întregi vor ști că viața lor se datorează și poetului rebel, cu plete, din anii 80, Ion Monoran”.

Comentarii

comentarii